zaterdag 4 januari 2014

Roger De Vlaeminck: 1975

Met een kleine 278 kilometer is dit een van de langste edities die er is verreden. De inzet was overigens ongelooflijk hoog.
Merckx zou met een vierde overwinning recordhouder gaan worden. Maar z'n grootste rivaal in eendagskoersen Roger De Vlaeminck kon op gelijke hoogte komen.
Daarnaast was De Vlaeminck de eerste helft van z'n carrière maar met één ding bezig: winnen van Eddy.
Strikt genomen hadden de mannen veel respect voor elkaar en waren ze beter bevriend dan de pers wel eens deed geloven.
Maar je verkoopt nu eenmaal meer kranten als renners naast de koers elkaar ook bestrijden.
Het feit dat De Vlaeminck z'n zoontje Eddy heeft genoemd zegt misschien wel genoeg.
Overigens waren het in deze editie niet alleen De Vlaeminck en Merckx die de Belgische driekleur deden wapperen.
In de top tien eindigde maar liefst acht Belgen en in de eerste twintig stonden vijftien (!!) zuiderburen.

Dit jaar was een erg zware editie. Niet zozeer door de lengte, maar er zaten heel wat stroken in die er heel slecht bij lagen.
Roger de Vlaeminck was in die jaren een van de beste veldrijders en was een paar maanden eerder nog wereldkampioen geworden.
Toch ging De Vlaeminck een paar keer tegen de vlakte. Niemand bleef in deze editie gespaard en ieder viel of reed een keertje lek.
Uiteindelijk gaat het met een kopgroep van vier man naar de wielerbaan. André Dierickx en Marc Demeyer zitten eerste rang om te zien hoe Merckx en De Vlaeminck in een verbeten spurt allebei alles maar dan ook alles geven.

Podium 1975
1 Roger De Vlaeminck
2 Eddy Merckx
3 André DierickxRoger de Vlaeminck was dat jaar wereldkampioen cyclocrossen en na hem is het geen topcrosser gelukt een overwinning in Parijs-Roubaix binnen te halen. Wellicht is het toch niet zo eenvoudig om als crosser even als eerste de wielerbaan op te rijden.
Toch zijn er voor de komende editie twee kapers op de kust. Zowel Lars Boom als Zdeněk Štybar hebben beide wereldtitels crossen op zak en zijn allebei al een keer tot een zesde plaats in Roubaix weten te komen.
Vooral het debuut vorig jaar van Zdeněk Štybar was indrukwekkend en als de onverlaat met de camera hem op Carrefour niet bijna van de fiets loopt had hij zomaar met z'n debuut met de bloemen kunnen zwaaien. Beide kanshebbers voor de volgende editie met iets meer mogelijkheden voor Zdeněk Štybar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten