donderdag 23 januari 2014

Jean Forestier: 1955

Wat een strijd tussen twee grote tenoren moest worden leverde uiteindelijk de een overwinning op voor de kleine Forestier. Coppi en Bobet gunde elkaar het licht niet in de ogen en de kritiek op elkaar was niet mals.

Coppi haalde nog de tweede plaats en Bobet zorgde dat ook aan de andere kant van een podium een wereldtopper stond. Het zal Forestier een zorg aan z'n koersbroek geweest zijn, want de bloemen waren voor hem.

Toch zou het misplaatst zijn om de prestatie van de Fransman te kleineren. Hij had immers niet alleen af te rekenen met Coppi en Bobet.
Ander kapers op de kust waren van Steenbergen (winnaar in 48 en 52), Germain Derycke (1953) en Raymond Impanis (1954). Allemaal jongen die een best stukje op de stenen konden fietsen. Ook de gemiddelde snelheid mocht er met dik veertig per uur zijn en op dat moment de vier snelste editie.

Een jaar later zou Forestier bewijzen een echte Flandrien te zijn en haalde hij de winst in de Ronde van Vlaanderen. Ook in de Tour deed Forestier het goed en vier keer wist een etappe te winnen. In 1957 was zijn beste Tour met een vierde plaats in het algemeen klassement en winst in het puntenklassement (groene trui).

Jean was een coureur koerste met z'n hart waar hij de bijnaam Le Coeur de Lyon aan te danken heeft.

Podium 1955
1. Jean Forestier
2. Fausto Coppi
3. Louison Bobet

Ruim een kwart eeuw terug maar op YouTube is toch een prachtig filmverslag te vinden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten