vrijdag 31 januari 2014

Hippolyte Aucouturier: 1903 en 1904

Een opmerkelijke naam maar Hippolyte Aucouturier was mogelijk nog meer een opmerkelijke verschijning. In z'n gestreepte trui en snor (meestal met punten) was hij bijna een karikatuur van de wielrenner uit die jaren.

1903 zal het laatste jaar zijn dat er met gangmakers wordt gewerkt. Het parcours loopt in die jaren nog in rechte lijn van Parijs naar Roubaix. Zo vinden we dus onderweg de hellingen van Saint-Germain, Ennery en naturlijk die van Doullens.
Aucouturier heeft die dag de koers zeer zwaar gemaakt en met een chique gezelschap bereiken ze de wielerbaan. Vroeger werd en nog een halve baanwedstrijd gereden over meerdere ronden wat het de moeite maakte een echte (schone) baanfiets te pakken. De chaos was echter groot en verspreid over de baan reden meerdere renners min of meer een achtervolging die voor Aucouturier het beste uitpakte.
Later dat jaar wist hij ook nog Bordeaux-Parijs te winnen en twee etappes in de eerste Ronde van Frankrijk. Duidelijk een sterke gast die Aucouturier en iemand van de lange adem. Ter illustratie de Touretappes die hij dat jaar wist te winnen waren 374 en 423 kilometer lang! Op doorgaans slechte wegen en loodzware fietsen! Als je dan dit soort overwinningen binnensleept ben je echt een brute gast.
Hippolyte kreeg dan ook de bijnaam "De Verschrikkelijke".

Een jaar later was het weer raak. Nu zonder gangmakers en ondanks het gemis van een extra "zetje" was Aucouturier vooraf overtuigd te gaan winnen. Niet zuinig over z'n ambities mengt hij zich ook direct in het begin van de koers in de strijd.
Als beginnelingen gaan de renners uit het vertrek en ondanks het wegvallen van de gangmakers wordt er een enorm tempo gereden. Uiteindelijk zouden de renners op ruim 32 gemiddeld wat voor die jaren een indrukwekkend (verschroeiend is een beter woord) gemiddelde is.
Het publiek is nog nauwelijks aanwezig als de eerste renners zich melden voor een sprint. De sterke Aucouturier trekt aan het langste eind en haalt z'n tweede overwinning in Roubaix.
Een jaar later zal hij nogmaals Bordeaux-Parijs winnen en maar liefst drie Touretappes.

Podium 1903
1. Hippolyte Aucouturier
2. Claude Chapperon
3. Louis Tousselier

Podium 1904
1. Hippolyte Aucouturier
2. Cesar Garin
3. Lucien Pothier


Foto: Prachtig beeld van een coureur die doorgaans opgewekt door het
 leven ging en een keurige erelijst bij elkaar wist te trappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten