Het bekend maken van de uitslag na een prangende sprint stond wellicht model voor het kruitvat dat Europa aan het worden was. De Belgische fans waren er van overtuigd dat Maes gewonnen had en een en ander zorgde voor een bovenmatige commotie. Sommige bronnen melden vechtpartijen andere houden het op net niet.
Niet gek want strikt genomen waren op de Noord Franse kasseien de Belgen superieur in die jaren. Wist door een ander was gewoon niet mogelijk!
Persoonlijk vind ik dat er onvoldoende duidelijk beeldmateriaal beschikbaar is om een hard oordeel over de fotofinish te geven.
Neemt niet weg dat 1936 toch een jaar met een sportieve smet is. Die viel natuurlijk in het niet bij Olympische zomerspelen die een paar maanden later in Berlijn werden gehouden. Eerder dat jaar waren de winterspelen al gehouden in Garmisch-Partenkirchen.
De zomerspelen werden echter een stuk complexer en vooral propaganda voor de Nazi's
Daar waar we nu wel eens denken dat de discussie over een Olympische boycot van de laatste jaren is waren de Olympische Spelen een gruwel voor de echte sportfan.
Overigens de directe concurrent van Berlijn was Barcelona. Ook dat was geen goede keuze geweest want daar woede inmiddels een serieuze burgeroorlog waar de Duitsers overigens schaamteloos een handje toestaken.
De VS maar ook Nederland protesteerde fel tegen het Nazi-beleid wat tot een tijdelijke versoepeling heeft geleid ten aanzien van de opstelling tegen de Joden.
Toch moet die veroordeling van de VS eigenlijk met afschuw beoordeeld worden. Juist een land waar apartheid zo extreem was doorgevoerd had in deze zaak beter haar mond gehouden.
Kleurlingen achterin de bus, aparte scholen en fabrieken voor kleurlingen. Zelfs bij de bevrijding van Europa werden kleurlingen in aparte eenheden gestopt! Een oorlog om vrijheid? Dream on!
De Jim Crow wet (rassenseparatie in de VS) die toen van toepassing was rechtvaardigt het op geen enkele manier om op welke manier dan ook kritiek te hebben op welke vorm van segregatie in welk land dan ook.
Zelfs tien (!!!) jaar na de oorlog moest Rosa Parks (de gekleurde dame niet niet in de bus wilde gaan staan) een statement maken om stapje voor stapje de VS een beetje in de richting van een fatsoenlijk land te leiden.
Maar de Joden waren nu eenmaal belangrijk onderdeel van de economische motor dus de VS had geen andere keuze om de Olympische Spelen te veroordelen. Opportunistisch als ze waren gingen ze toch een handje medailles halen maar minder dan hun bekritiseerde gastheer.
De Duitsers wonnen namelijk het medaille klassement, maar daar zijn heel wat apothekers bij aan te pas gekomen.
Vele, vele staatshoofden werden er in 1936 gewisseld en de wereld stond aan de vooravond van een onvergelijkbare crisis.
De drie renners die in de Roubaix de sintelbaan (het huidige velodroom was nog niet in gebruik) op kwamen rijden zullen er geen gedachte bij hebben gehad.
Rebry die zelf drie keer Parijs-Roubaix wist te winnen was in een sprint kansloos tegen z'n medevluchters. Hij zal ook niet erg fris meer hebben gezeten want hij had de laatste uren van de koers keer op keer aangevallen om van snellere medevluchters af te komen.
Het zou gaan tussen de snelle Georges Speicher en de toch ook niet trage Romain Maes. Het Franse publieke hoopte en de talrijke Vlamingen wisten het. Toch was een deels van de fans ontroostbaar en dat lieten ze weten ook.
Een roerige gebeurtenis die in het groter geheel volledig in het niet viel en de komende jaren zou Europa steeds dieper en dieper gaan bukken.
Podium 1936
1. Georges Speicher
2. Romain Maes
3. Gaston rebry
Van deze editie zijn bewegende beelden maar ook deze geven definitief oordeel over de winnaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten