donderdag 2 januari 2014

Emile Bouhours: 1900

Oppervlakkig gezien is dit een van de meest verdachte uitslagen uit de historie van Parijs-Roubaix.
In iets meer dan 7 uur raasde Bouhours naar de wielerbaan. Het is 1900 en in iets meer dan 7 uur? De duivel op z'n hielen, maar de uitvinding van "De Hel" kwam pas in 1919.

7 uur? Dat is een gemiddelde van dik 37 kilometer per uur!

Sneller dan Marc Madiot in 1985 en 1991. Rapper dan in 1987 door Vanderaerden.
Eerder in het velodroom dan Raas in 1982. Maakt de editie van De Vlaeminck in 1972 een uitstap voor wielertoeristen. Wat te denk van twee keer rapper dan Merckx (68 en 73). Klopt ook nog een keer Moser, Tchmil en Kelly?

Dat alles in 1900? Ik ben een goedgelovig mens, maar dat gaat er bij mij niet in. In die jaren was het niet vreemd dat renners zo nu en dan een stukje de trein namen. Geen live beelden dus met zoiets kwam je meestal wel weg.

Toch is er in 1900 iets heel anders aan de hand. Net als het jaar daarvoor mochten de renners gebruik maken van motorische gangmakers. Niet gek dus dat uitgesproken Bouhours goed voor de dag kwam. Bouhours was namelijk een zeer succesvol stayer met onder andere vier Franse titels stayeren.
Ook was hij een man van de records en zo legde hij ooit bij de 24 uurs van Parijs maar liefst dik 1300 kilometer af! Gangmaker of niet dat is wel 24 uur lang dik 54 kilometer per uur fietsen! Zelfs NU nog een uitzonderlijke prestatie.
Dus dat Emile het goed deed achter de gangmakers was niet zo heel vreemd, maar dat gold niet voor iedereen.
Slechts 10 van de 23 renners kwamen in 1900 aan de finish en dat was mede het gevolg van een aantal ongelukken met motoren. Dit betekende tevens het einde van gemotoriseerde gangmakers. Een verstandig besluit wat de klassieke vorming van de koers zeker ten goede is gekomen.

Ondanks de gangmakers een indrukwekkend podium met kleppers op plaatsen twee en drie die zelf ook al eens waren komen winnen.
Hoewel Bouhours op de weg verder een vrij magere erelijst heeft, mag deze overwinning als een huzarenstukje worden gezien.

Podium 1900
1. Emile Bouhours
2. Josef Fischer
3. Maurice Garin


Foto: Gangmaking zag er in die jaren heel anders uit en niet zo gek dat het regelmatig fout ging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten