vrijdag 8 juni 2012

Benotto Paris-Roubaix

Een paar weken geleden kreeg ik van een collega een oude Benotto racefiets. Het is een instapmodel en vanuit verzamelaars oogpunt van nul en geen waarde.
Toch altijd leuk een oude fiets en een vriend wil met deze fiets de Retro Ronde van Vlaanderen (tip!) gaan rijden.
Afgelopen zondag maar eens begonnen om de fiets een beetje op te knappen. Deze hoeft natuurlijk niet volledig te worden gerestaureerd.
Als je er veilig mee kan fietsen is het ok.
De fiets in de werkstandaard gezet en toen ik de pomp (in die jaren nog over de hele staande buis) verwijderde kwam er wel een hele leuke verrassing tevoorschijn.
Het gaat blijkbaar om het model Paris-Roubaix........


De Vlaeminck en Moser zijn renners die er voor gezorgd hebben dat Benetto bij het grote publiek bekend is geworden.
Prachtig blijft natuurlijk de overwinning van Moser in 1978 in Parijs-Roubaix. Z'n eerste uit een zuivere hattrick. Alleen Octave Lapize wist dat kunstje uit te halen.
De hattrick van Moser was nog wel opmerkelijk. Een keer in de gewone sponsortrui (1979), een keer in de regenboogtrui (1978) en een keer in de tricolori (1980). Mooi rijtje zou ik zeggen.

In 1978 won Moser op een Benotto in de regenboogtrui en in 1979 en 1980 op een fiets van z'n eigen merk.
Bij Benotto hadden ze natuurlijk allang bedacht dat de naam Paris-Roubaix op een fiets plakken een goede keus is.

Overigens was Moser niet de eerste die met een Benotto op de wielerbaan de winst op kwam eisen. Dat was namelijk Antonio Bevilacqua die in 1951 de bloemen kwam halen.

Weken stond er dus een fiets op zolder zonder dat ik wist dat deze eigenlijk in m'n Parijs-Roubaix verzameling thuis hoort.
Mag m'n vriend er nu nog wel op fietsen? Natuurlijk want daar zijn fietsen voor bedoeld en oprichter Giacino Benotto zou niets anders willen.

1 opmerking:

  1. hoe zit dat !
    krijgen we nog een totaalfoto van die pr te zien ?

    ciao,
    elpee

    BeantwoordenVerwijderen