zondag 1 januari 2012

Zelf in 2012 fietsen?

Ik ben op deze blog nu bijna twee weken bezig met berichten over Parijs-Roubaix en misschien ben je enthousiast aan het worden.
Misschien wil je dit jaar wel zelf een keer in "De Hel" gaan fietsen. Of gewoon nog een keer als je dat al eerder hebt gedaan.

Vrij rijden (hele jaar)
Alle kasseistroken inclusief het Bos van Wallers zijn met de fiets het hele jaar toegankelijk. Hoewel een groot deel van de de pijlen van de koers meestal wel blijven hangen is het zaak een goede kaart of GPS mee te nemen.
Je kan natuurlijk de hele afstand rijden, maar dat is niet handig met vervoer en de eerste 90 kilometer zijn nauwelijks interessant.
Wat goed werkt is het volgende. Parkeer je auto op een parkeerplaats bij zo'n grote supermarkt ergens in de buurt van het parcours. In Hem bijvoorbeeld.
Rij over gewone D wegen een stuk tegen het parcours in. Wil je 100km rijden doe je 40 naar het zuiden rijden want het parcours slingert nogal. Dan ga je het parcours op en met behulp van de pijlen, kaart en gps volg je het parcours tot je in de buurt van je auto bent.
Op normale dagen kan je ook het Velodroom op maar de dagen rond een evenement is de toegang meestal gesloten.
De kaart kasseistroken kan handig zijn om de weg te vinden.

Foto: Tijdens een vrije winterrit op Pavé Hinault (Haveluy).

Zondag 1 april 2012 - Paris Roubaix Challenge
Een cyclo georganiseerd door de ASO. Vorig jaar in mij ogen een mager geheel voor de veel te hoge prijs. Dit jaar gaan ze hun leven beteren en ze zijn zo te zien op tijd begonnen met de vergunningen.
Lengte 140km met finish op de legendarische wielerbaan. Start is in Saint-Quentin en je gaat over alle belangrijke kasseistroken. Parcours is op een groot aantal punten autovrij gemaakt en er wordt gewerkt met tijdwaarneming.
De datum vind ik overigens ongelofelijk onhandig gekozen. Dit is het weekend van de Ronde van Vlaanderen met op zaterdag de toertocht en op zondag de koers.

Meer info op: www.parisroubaixchallenge.com

Zaterdag 7 april 2012 - Kasseinvreten
Naast een gezinstocht van 50km is er keuze uit twee sportieve tochten van respectievelijk 108 en 138 km. Dit zijn serieuze uitdagingen voor een wielertoerist in deze tijd van het jaar. Start en finish is in Bouvines (in de buurt van Gruson).
Via bepijlde route gaat het richting het parcours van Parijs-Roubaix waar via de originele wedstrijd pijlen het belangrijkste deel van het parcours wordt afgelegd. Aan het eind gaat het weer via "eigen" pijlen naar de finish. Inschrijfgeld is respectievelijk 5, 6 of 9 Euro en dat is inclusief bevoorradingen en verzekering.
Zelf ga ik voor het eerst deelnemen aan deze tocht. Gezien de berichten van de afgelopen jaren is er alle aanleiding om hier met plezier naar uit te kijken.

Meer info op: Website Kasseinvreten

Dinsdag 1 mei 2012 - De Superklassieker
De Superklassieker bevat een deel van de Ronde van Vlaanderen en de laatste stroken en finish op de wielerbaan van Roubaix.
Ik heb de twee lange afstanden gereden en de tocht is uitstekend georganiseerd. Leuk is dat er altijd een flinke groep ex-profs deelnemen. Deze rijden weliswaar een korte afstand, maar je kan toch zeggen dat je met De Vlaeminck, Moser en Kelly de Superklassieker hebt gefietst.
De tocht start in Oudenaarde en voor alle niveaus is er wel een keuze. De langste afstand (196) is een heel pittig rondje. Zeker als je ook weer op de fiets teruggaat naar Oudenaarde.
Deze tocht is een uitstekende keuze voor wie de hele Ronde van Vlaanderen en een hele Parijs-Roubaix te heftig vind. De 134km versie is dan een erg goede keuze. Kom je op 174 als je op de fiets teruggaat. Het is vrij druk op de midden afstanden dus probeer vroeg te starten.

Meer info op: http://superklassieker.be/

Zondag 10 juni 2012 - Paris Roubaix Cyclotourisme
De klassieke toerversie van Parijs-Roubaix krijgt in mijn ogen dit jaar een kleine deuk. Afgelopen jaren kon je kiezen uit drie afstanden en dat zijn er voor 2012 nog twee.
De twee langste afstanden zijn "samengevoegd" en de langste versie is nu 210 kilometer. Voor menig toerfietser nog steeds een aardig stukje fietsen. Natuurlijk is de eerste 90 kilometer van de originele versie oersaai maar het hoort er wel bij en het weegt wel aan het einde.
Aan kasseien wordt niet gemorreld en met 53 kilometer kasseien en finish op de wielerbaan blijft het een prachtig geheel.
Tevens een alleszins acceptabel inschrijfgeld zeker gezien de uitstekende verzorging.
Velo Club Roubaix staat al jaren garant voor een perfecte organisatie. Hoewel ik het jammer vind van de afstand ben ik dit jaar zeker weer van de partij.

Meer info op: Velo Club Roubaix


Foto: Als wielertoerist aankomen op het velodrome van Roubaix blijft toch een onklopbaar fietsmoment. 
Rechts de in 2011 veel te jong gestorven Andrea Pinarello.

Naast de hierboven genoemde evenementen zijn er nog en aantal kleine evenementen. Het is handig om daarvoor de website van de verschillende bonden in de gaten te houden.

19 opmerkingen:

 1. gerard,
  je schrijft :
  "is het zaak een goede kaart of GSM mee te nemen"


  GSM ??? sowieso !
  of bedoel je GPS !

  ciao,
  elpee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op een beetje GSM zit natuurlijk ook GPS ;-) Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Dank voor de input en ik heb het aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja Gerard, wij hebben wat gemeen; Leeftijdgenoot (1958), Parijs-Roubaix en Gios, A90, http://www.gios.it/owners/frank.
  2011, 9 april, was mijn Parijs-Roubaix.
  Fraai weer, heerlijke tocht, bijzondere ervaring. Maar ook twee scheurtjes in het balhoofd van mijn Gios.... :-(
  Dan nu nog mijn A90 vervangen door een cinquantenario Gios ....
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n kapotte Gios is natuurlijk waardeloos maar een Parijs-Roubaix zonder verhaal natuurlijk helemaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat JUIST om het verhaal Gerard;
  Dat is de reden dat wij, lees ik, fiets, misschien!
  Overigens, mijn Gios (A90) is van 2003, met een nieuwe Gios had Parijs-Roubaix niet gereden.
  Ten overvloede, aan mijn (mogelijk nieuwe) cinquantenario Gios zit weer een ander (mooi) verhaal vast. Volgt nog via http://italiaanseracefietsen.wordpress.com/
  Ciao!
  Frank

  PS
  Reed jij ook mee met de Gios-rijders-rit 2010?
  2011 weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Frank nee ik heb nog niet deelgenomen aan Gios ritten. Ik heb een paar jaar zonder gezeten. Maar er is nu een hele fraaie (Super Record Paris-Roubaix 1977 L.E.) in een opbouwfase :-) Dus met een beetje mazzel ben ik er de volgende keer bij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. jaja, http://www.giostorino.it/telai/gios-paris-roubaix-1977
  Overigens alleen te koop in Italië!
  Laatst getracht bij wijze van proef een shirt te bestellen...
  Antwoord was...
  This is because we are the Gios company in Italy (not the one of the site on which you register your bike).
  We are the only allowed to produce and sell Gios MADE IN ITALY product and we are the owner of the gios trademark in italy.
  That's why we don't ship abroad
  Regards
  Marco Gios
  Mijn antwoord van 14 december...
  With respect dear mr Marco Gios; The free movement of goods is one of the freedoms of the single market of the European Union. Since January 1993, controls on the movement of goods within the internal market have been abolished and the European Union is now a single territory without internal frontiers.
  Articles 28 and 29 of the Treaty establishing the European Community prohibit import and export restrictions between all Member States.
  I hope you will reconsider your statement.
  Kind regards,
  Frank de Wijs

  Wordt vervolgd..
  Ciao!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga dit jaar waarschijnlijk voor bijna alle opties. Alleen de ASO organisatie (what's in a name...) sla ik over.

  En met een beetje geluk gaat dat allemaal gebeuren met m'n nieuwe Gios! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ''n gewaarschuwd mens telt voor twee...',
  Succes!
  Ciao,
  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Frank: ik snap het ook niet zo goed. Als ze bij Gios Torino (het Gios van Aldo en marco dus) gewoon een webshop starten die internationaal levert kan volgens mij niemand ze tegenhouden.
  Ik ben toch bang dat dit een beetje het gevolg is van het ouderwetse Italiaanse afspraakjesmentaliteit :-(
  Maar wel een mooie reden om naar Italie te gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zal dat Kasseienvreten eens thuis in de groep gooien. Als Mrs Farelli met de Paasdagen moet werken lijkt er me erg weinig in de weg te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Waar een wil is is een weg. Voor Ingmar en mij hangen in Torino inmiddels 2 echte Italiaanse GIOS frames klaar. We zijn nog even aan het puzzelen wanneer en hoe we deze naar Nederland gaan halen. Luxe problemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eigen import rijdt ook een stuk lekkerder :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hans G. gaat twee frames halen in Italië. Kun je een GIOS-shirt meenemen voor mij (grootste maat...)
  Deze ....

  http://www.giostorino.it/images/stories/Immagini/ImmaginiProdotti/abbigliamento%20invernale/gios__maglia_vintage.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dan Zou ik Hans G even contacten als ik jouw was!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wie en waar is Hans G. ?
  Ik dacht het zo al gedaan te heb ben .... ?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor de handig info!!
  Ik wil hem van de zomer helemaal fietsen (alle 250km zonder 100en andere toeristen), kan ik dan inderdaad in roubaix 'gewoon' die baan op? Of moet ik dat van te voren regelen? (en hoelaat moet je dan in Roubaix zijn??)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Normaal kan je de wielerbaan wel op. Soms even om de voetbalvelden fietsen. Hou 6 uur aan als eindtijd. Soms kan je in Cafe Au Pave wel een biertje drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dan moet ik nog best doorfietsen :)
  remmen die kasseistroken het gemiddelde veel?
  't wordt vroeg opstaan!

  BeantwoordenVerwijderen