vrijdag 13 januari 2012

Tom Boonen: 2005, 2008 en 2009

Direct bij z'n eerste deelname aan Parijs-Roubaix stond Tom op het podium. Een prachtige prestatie van een gedreven knaap.
Inmiddels heeft Tom tienmaal deelgenomen aan "La Reine" en dat heeft een indrukwekkend rijtje opgeleverd.
Drie overwinningen, een keer tweede en een keer derde. Van de tien keer maar liefst acht keer bij de eerste 10.
Tom Boonen is op dit moment ook de enige renner die bij de komende editie van 2012 het record van Roger de Vlaeminck kan evenaren.

Hoewel ik het Tom als mens en sportman gun hoop ik niet dat dat gebeurd. Misschien journalistiek niet afhankelijk maar dat is een blog ook niet. Ik heb mijn voorkeuren en ik vind De Vlaeminck z'n totale erelijst beter passen bij een titel als "Monsieur Paris-Roubaix" dan die van Tom.
Ik ben er ook van overtuigd dat als De Vlaeminck dezelfde tegenstand had gehad als Tom hij wel zes keer had gewonnen.

Ik mag dat zeggen maar het is wel eens jammer dat Roger dat ook iets te vaak doet.
Ik snap Roger's hang naar het verleden waar ALLE kampioenen ALLES reden, maar die tijd is helaas voorbij. Ik mis het ook..............en misschien vandaar ook wel deze blog. Een lichte hang naar oerwielrennen. Een hang naar romantiek.

Toch mogen we de prestaties van Tom niet bagatelliseren. Integendeel! Hij staat met z'n drie overwinningen tussen een aantal indrukwekkende namen zoals Lapize, Merckx, Moser, Museeuw, Van Looy en Gaston Rebry die de eerste monsieur Paris-Roubaix werd genoemd.

2005 Tom's eerste
Niet de meest spectaculaire editie. Van Petegem valt letterlijk weg en Cancellara moest door een lekke band nog een jaar op z'n honger gaan zitten.
De definitieve beslissing valt vrij laat op Carrefour de L'Arbre waar Boonen fietsles geeft.
Alleen specialisten Hincapie en Flecha kunnen volgen.
Met z'n drieën rijden ze naar het velodroom waar Boonen vrij makkelijk z'n eerste Parijs-Roubaix wint. Een week eerder won Tom al de Ronde van Vlaanderen waarmee hij als jonge knaap direct de begeerde dubbel scoorde.

Podium 2005
1 Tom Boonen
2 George Hincapie
3 Juan Antonio Flecha

2008 Onklopbaar
In deze zeer snelle editie ging Tom weer met twee specialisten naar de wielerbaan. Nu was het de beurt aan Cancellara en Ballan.
De hele dag wordt er snel en vooral zenuwachtig gekoerst. Hierdoor ook de nodige valpartijen met kanshebbers.
Uiteindelijk ontstaat met 35 kilometer koers een kopgroep met Boonen, Cancellara en Ballan.
De drie werken fantastisch samen. Op een van de stroken bij Cysoing lijkt het wel of ze met een ploegentijdrit bezig zijn.
Kippenvel moment om te zien hoe drie van deze kanonnen over de kasseien stuiven. Hoewel Cancellara en Ballan een ijzersterke koers rijden zijn ze in de sprint tegen Boonen volledig kansloos.

Podium 2008
1 Tom Boonen
2 Fabian Cancellara
3 Alessandro Ballan

2009 Foutloos
Met meer dan 200 kilometer koers voor de wielen zijn er al de eerste serieuze aanvallen.
Toch duurt het tot Carrefour de L'Arbre tot de definitieve beslissing valt.
We rijden naar deze 5 sterren strook met een kopgroep met daarin Boonen, Pozzato, Hushovd, Flecha, Vansummeren en Hoste.
In de eerste bocht maken Hushovd en Flecha een stuurfout. Hushovd kan op de fiets blijven maar Flecha gaat onderuit. Hoste kan niet ontwijken en wordt meegesleurd. Ook Vansummeren (toen ploegmaat van Hoste) wordt door de valpartij zwaar gehinderd.
Boonen trekt zich er allemaal niks van aan en heeft op Carrefour het gas vol open gedraaid.
Het publiek is talrijk en uitzinnig. Zelfs wel iets te.
In de bocht halverwege de strook maakt Thor wederom een inschattingsfout die hem duur komt te staan. Hij gaat onderuit en voor hij op de fiets zit is hij kansloos voor de overwinning.
Boonen is nu alleen weg en is werkelijk ontketend. Pozzato doet er alles aan om nog bij Tom te komen maar Tom is deze Parijs-Roubaix op afstand de sterkste.
Tom komt solo aan op de wielerbaan nadat hij de hele koers heeft gedomineerd.
De beide Lotto's struikelen over elkaar om Flecha de schuld te geven, maar Carrefour is een strook waar geen ruimte voor foutjes is.
Vansummeren laat zien dat z'n 8e plek van 2008 geen toeval is en wordt netjes 5e en beloofd veel voor de toekomst.

Deze editie werd gekenmerkt door zeer veel valpartijen waaronder een motor die in het publiek terecht kwam met een aantal zwaar gewonden tot gevolg.

Puike overwinning van Boonen!

Podium 2009
1 Tom Boonen
2 Filippo Pozzato
3 Thor Hushovd


Foto: Bij het afrijden van Carrefour de L'Arbre ziet Tom al jaren heel groot z'n naam op het wegdek staan. 
Gaat dit genoeg motivatie geven om mede recordhouder te worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten