zaterdag 25 juli 2020

John Degenkolb: 2015

In 2014 was John al tweede geworden achter de duivelse Terpstra en we wisten allemaal dat John stevig op de deur klopte.
Helaas stonden bij de editie van 2015 Tom Boooen en Fabian Cancellara niet aan de start door blessures die zij hadden overgehouden aan wedstrijden eerder dat seizoen.
Wel aan de start de start stond Bradly Wiggins. De eigenzinnige Brit had Parijs-Roubaix uitgekozen als zijn laatste offciele wedstrijd. Wat was het mooi geweest als hij die winnende had kunnen afsluiten.
Wiggins deed zeker mee, maar kwam niet verder dan een 18e plek op slechts een halve minuut van winnaar Degenkolb.
Niet slecht maar er is nu eenmaal maar één eerste plek te verdelen.
Het was prachtig weer met gunstige wind wat het qua weersomstandigheden tot een minder zware editie maakte. De verschillen in de top 20 zijn dan ook klein, maar het was verre van een eenvoudige koers want er werd vanuit het vertrek kei en keihard gekoerst. Het eerste uur werd maar liefst 50 kilometer afgelegd.
De koers werd echter wel ontsierd door vrij veel valpartijen en een incident bij een spoorwegovergang waar een grote groep renners door de signalering fietste.
Gelukkig zonder ongelukken maar niet zonder gevolgen voor een aantal renners.

Los van wat incidenten viel de koers nooit stil en waren we zelden zo vroeg in Roubaix.
Degenkolb was de snelste van een kopgroep van zeven man. Na zijn winst in Milaan-San Remo moet John zich toch heel comfortabel hebben gevoeld toen hij de wielerbaan op kwam rijden.,
Geen strijkijzers waar hij mee op pad was want klasbakken als Stybar en Van Avermaet mag je in een sprint nooit onderschatten.
Degenkolb maakte echter geen fouten en Styby en Avi moesten genoegen nemen met de overige twee podium plaatsen.
Landgenoot Lars Boom werd netjes vierde.

2015 was voor Degenkolb op rij het derde prachtige seizoen en het kon niet anders dat hij het in 2016 weer erg goed zou gaan doen.
Een heel naar ongeluk in januari 2016 gooide echter roet in het eten. Tijdens een trainingskamp in Spanje werd de ploeg aangereden door een auto en met name Degenkolb hoorde tot een van de zwaarste slachtoffers. Nagenoeg heel 2016 stond hij aan de kant en ook 2017 was John nog druk met herstel bezig.
Hoe zoet zal dan ook in 2018 de overwinning in de Tour etappe naar Roubaix hebben gesmaakt. Zijn Roubaix zal hij gedacht hebben toen hij de medevluchters geen enkele kans gaf.

Ja zijn Roubaix. Degenkolb heeft een zwak voor Roubaix en is sinds kort ambassadeur van Les Amis De Paris-Roubaix.
Als waardering voor zijn prestaties is een van de kasseistroken naar hem genoemd en dat is tevens een van de langste in het moderne Parijs-Roubaix.
De strook van Hornaing a Wandignies is maar liefst 3700 meter en is omgedoopt in Secteur John Degenkolb. Op twee plaatsen langs de strook staat een zuiltje met de erelijst van Degenkolb en de gegevens over deze kasseistrook.

Foto: Secteur John Degenkolb

Uitslag 2015
1. John Degenkolb
2. Zdeněk Štybar
3. Greg Van Avermaet

Voor wie het allemaal nog eens wil herbeleven heb ik op Youtube een TV registratie van ruim drie uur gevonden. Heerlijk voor een regenachtige middag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten