dinsdag 21 april 2020

Fausto Coppi: 1950

Toen Fausto in 1950 naar Parijs kwam was hij getergd tot op het bot. Een jaar eerder had z'n broer Serse gewonnen.
Dit was echter een gedeelde overwinning met Mahé. Een hoop getouwtrek en het heeft maanden geduurd voor dit compromis er eindelijk was.

Coppi had al z'n macht aangewend om te zorgen dat z'n broer gelijk kreeg, maar vond de oplossing van de dubbele winnaar toch maar magertjes.
Coppi had ook duidelijk in de pers laten weten wat hij van de situatie vond.
Toch zou Coppi vooral met de pedalen antwoorden en Coppi wilde vooral z'n erelijst compleet maken. Een overwinning in Parijs-Roubaix hoort daar dan gewoon bij.

Als Coppi iets in z'n hoofd had dat zat het werkelijk nergens anders. Coppi was een van de eerste kampioenen die de ploeggeest heeft geïntroduceerd. Hij liet z'n gregario's dan ook volle bak rijden om met een kleine 80 kilometer zelf op avontuur te gaan.
Een enkele renner spartelde nog na maar Coppi fietste niet. Coppi zweefde als lichtvoetige ballerina over de kasseien.
Als een hovercraft van satijn verdween hij voor z'n tegenstanders aan de horizon. Ieder die ook maar even dacht om samen met Coppi naar de streep te rijden wist dat hij kansloos was.

Coppi haalde met deze Parijs-Roubaix een van z'n meest indrukwekkende overwinningen. Voor Fausto was het een volgende stap naar een schitterende erelijst.
Ook een complete erelijst van een wel heel compleet en groot kampioen.

Coppi kreeg ook niet voor niets de prachtige bijnaam Il Campionissimo wat zoveel betekend als de kampioen van de kampioenen.

Podium 1950
1 Fausto Coppi
2 Maurice Diot
3 Fiorenzo Magni


Foto: Net als van alle winnaars ligt er ook van Coppi op de de laatste kasseistrook een plaquette.

Coppi reed deze editie met een versnellingssysteem van Campagnolo wat een verbetering moest zijn van de bekende Cambio Corsa. Dit systeem heeft geen verende parallellogram zoals moderne derailleurs, maar het wiel schuift in de achterpatten om de ketting strak te houden.
Een ingenieus maar onnodig ingewikkeld systeem.
Coppi was zelf niet erg tevreden over de "verbeterde" versie, maar Coppi was ook zeldzaam kritisch op z'n materiaal.
Toch waren ze bij Campagnolo erg content met de overwinning van Coppi en vanaf dat moment ging het systeem over de toonbank als: Cambio Paris-Roubaix.
Bianchi (het fietsmerk van Coppi) nam ook nog een hap uit de taart en bracht een fiets uit die verwees naar deze historische overwinning.

 Foto: Functioneel zwaar onder de maat maar enorm gewild bij verzamelaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten