zaterdag 8 maart 2014

Wildcards 2014

Afgelopen week zijn de wildcards voor de voorjaarsklassiekers vastgesteld. Per klassieker kunnen hier verschillen tussen zitten. Zeven ploegen hebben een wildcard voor Parijs-Roubaix gekregen:

IAM Cycling
Cofidis
Topsport Vlaanderen
Wanty-Groupe Gobert
UnitedHealthcare
Bretange Séché
NetApp-Endura

Goed nieuws voor Sylvain Chavanel (IAM) want zo'n renner wil je niet missen in een koers als Parijs-Roubaix. Na jaren toch wat gevangen te hebben gezeten bij Boonen & Co zullen velen benieuwd zijn welke mogelijkheden hij heeft als hij 100% vrij mag koersen.
Maar ook z'n verse ploegmaat Heinrich Haussler kan een eind komen op de stenen. Chavanel voor de ontsnappingen en Haussler achter de hand als het op een sprintje aan gaat komen.
Met renners als Gustav Larsson en Sébastien Hinault heeft AIM ook nog eens een aantal helpers die tot heel ver in de finale mee kunnen komen.
Cofidis hoort als Franse ploeg aan de start te komen maar of die een blok kunnen vormen in "De Hel" is maar de vraag en de ploeg is wellicht meer vormgegeven voor het klimwerk later dit jaar.
Topsport Vlaanderen heeft met het Belgsiche openingsweekend. Zowel in Omloop Het Nieuwsblad Elite las in Kuurne-Brussel-Kuurne deed de ploeg gedurfd en volwaardig mee in de top van de wedstrijd.
Met een Walter Planckaert als zeer ervaren ploegleider gaat deze ploeg ook zeker van zich laten horen op weg naar Roubaix.

Met Björn Leukemans heeft Wanty-Groupe Gobert een belangrijk troef in de hand. Wie gunt het Leukemans nu niet om eens bij een topkoers op de hoogste tree te staan.
Unitedhealthcare komt met onze landgenoot Martijn Maaskant aan de start. Maaskant is toch een beetje een eeuwige belofte geworden als het om Parijs-Roubaix gaat. In 2008 bonste hij met een vierde plek in Roubaix stevig op de poort maar heeft deze prestatie niet weten voort te zetten. On 2011 zeer zwaar gevallen en hopelijk heeft Maaskant in het tweede deel van z'n carrière want minder pech en kan hij z'n prestatie van 2008 om gaan zetten in een plekje op het podium. Natuurlijk van harte gegund maar er zijn veel kapers op de kust.

Die hoeven we wellicht niet gelijk uit de hoek van Bretange Séché te verwachten. Met deze ploeg al een paar keer op de training op de dagen voor de koers meegereden. Deze jongens (doorgaans vrij jonge gasten) koersen op de trainingsdag. Of hun leven er vanaf hangt knallen ze door de training heen.
Schrijf ze op voor een lange vlucht maar boven de 200 gaan deze jongens het toch moeilijk krijgen maar ik laat me graag verrassen.

De zevende wildcard gaat naat NetApp. Een ploeg die altijd met veel enthousiasme en beroepsernst een koers als Parijs-Roubaix aanpakt. Toch is de ploeg zich meer op het klimmen en klassementen aan het richten. Maar ook in deze ploeg zitten jongens die op de stenen een lange vlucht kunnen dragen.

Het mooie van ploegen die met een wildcard aan de start komen is toch de bewijsdrang. Toch zal het niet meevallen voor dit soort ploegen want ze moeten het opnemen tegen 18 pro-tour ploegen van formaat:

Ag2r La Mondiale
Argos
Astana
Belkin Pro Cycling
BMC Racing
Europcar
FDJ.fr Lapierre
Garmin – Sharp
Katusha Canyon
Orica – Greenedge
Lampre – Merida
Cannondale
Lotto-Belisol
Movistar
Omega Pharma-Quick Step
Team Sky
Tinkoff-Saxo
Trek Factory Racing

Totaal dus 25 ploegen wat dus ook 25 auto's betekend en lekrijden moet je als renner dan maar zo veel mogelijk proberen te voorkomen.
Nog vijf weekjes en de ploegen hebben de definitieve lijstjes bekend gemaakt met welke renners ze op zondag 12 april "De Hel" intrekken.


Foto (verkenning 2013): Ook Lampre zal weer van de partij zijn hoewel ze niet direct een kandidaat winnaar in huis hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten