zondag 27 april 2014

Niki Terpstra: 2014

Ik ben geen chauvinist maar zo'n schitterende overwinning van Terpstra kan ik toch wel enorm van genieten. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van mondialisering van welke sport dan ook.
Ook ben ik voorstander dat alle toppers in een bepaalde sport zich in de grootste events van de betreffende sport zich laten zien.

Me dunkt dat ik dit keer op m'n wenken ben bediend. Kijk eens naar die top tien!

Zelf ben ik geen groot fan van Wiggins, maar ik maak nu toch een hele diepe buiging voor de opvallende Brit. Met een plaats in de top tien gaf hij zelf nog aan dat Roubaix mooier is dan de Tour. Ik zou Bradley adviseren er volgend jaar nog eens voor te gaan en wat zou het mooi zijn om weer eens een Tour winnaar op het podium in Roubaix te hebben.
Het zou een reclamestunt zijn TEGEN het doorgeslagen specialisme wat in mijn ogen de laatste jaren de wielersport teveel in haar greep heeft.

Maar kijk eens wie er verder staat in de top tien:
Sagan het wonderkind en die knaap mag dan miljoenen verdienen maar was niet flauw en legde er flink de pees op. In een zeer winderige editie ging hij moedig in de aanval en nadat hij werd teruggepakt wist hij zich in de kop van de koers te handhaven. Keurige zesde plek was zijn deel.

De eveneens nog jonge Degenkolb klopte de achtervolgers voor de tweede plaats en heeft in de paar jaar dat hij bij de profs rijdt toch ook al een paar keer een visitekaartje afgegeven. Schrijf hem maar op voor de komende jaren. John gaat ijzersterk over de stenen en met deze gast wil je niet op de wielerbaan belanden want dan ben je gezien.
De beste kasseispecialist op dit moment is verreweg Sep Vanmarcke. Voor Sep zou alleen de laatste honderd kilometer helemaal kassei moeten zijn. Sep was op de afspraak en met een vierde plaats zal hij zelf wat moeite hebben maar hij laat zien dat hij in dit soort koersen nooit verzaakt.
Wereldkampioen cyclocross was ook op de afspraak en bevestigde zijn sterk optreden van vorig jaar en deed met een vijfde plek zelfs 1 treedje beter.
Sebastian Langeveld is uit de top tien de kleinste naam maar in deze koers hoort hij gewoon van voren te zitten. Jammer dat deze frisse knaap zo vaak van ploeg is gewisseld. Een stabieler "thuis" had zeker al een beter palmares opgeleverd.
Datzelfde heb ik een beetje bij Geraint Thomas. Bezig aan een ijzersterk seizoen maar ook al veel ploegen achter de rug.
Verder staan in de top tien Cancellara en Boonen. Beide hadden de mogelijkheid voor diverse records maar het werd door de wind en de vroege finale een zeer zware dag. Dan blijken mannen als Fabian en Tom ook maar gewone mensen.

Als je een Tour winnaar, twee recordjagers, de wereldkampioen veldrijden, een aantal absolute kasseispecialisten en een multitalent achter je weet te laten ben ze zelf ook een kanjer.

Terpstra is zo'n kanjer. In een kleiner ploeg zou hij ongetwijfeld kopman zijn. Nu zal hij in eerste instantie Boonen moeten helpen en daarnaast wissel kopman. Het was juist diezelfde Boonen die met nog twee uur koers een shot hagel door de kraaienboom joeg.
Het is niet meer stilgevallen en we waren getuigen van het mooiste schouwspel van dit seizoen. De wind maakte het echter onmogelijk om een lange solo er uit te persen zoals Tom en Fabian in het verleden wel gedaan hebben. Het zou pure zelfmoord zijn en de moedige poging van Sagan liet zien dat het onbegonnen werk was.

Als je ziet wie er in de top tien staat dan ben je zelf ook een hele grote jongen als je die achter je weet te houden. Op Facebook kwam ik een serie foto's tegen van de eerste 30 renners aan het eind van Carrefour. Eigenlijk zat allen Terpstra daar nog fris. De rest waren allemaal stervende zwanen inclusief de topfavorieten.
Maar Terpstra was slim genoeg om nog even te wachten. Het stuk tussen de strook van Gruson en die van Hem is net te lang. Zeker als je daarna in de wind in je eentje over de kasseien van Hem moet.
Bij het afrijden van de kasseien van Hem ligt de weg even een beetje in de luwte en ieder likt zijn wonden van deze laatste strook. Erg goed gezien om precies daar te gaan.

Maar dan is het nog wel even bikkelen. In het centrum van Hem moet er nog even een zeer nijdig stuk vals plat worden genomen. Maar Niki heeft al meermaals laten zien een uitstekende solo in de benen te hebben. Dit jaar won hij voor de tweede keer Dwars door Vlaanderen met een imposante solo. Menig kenner was het er over eens dat maar een heel enkel renner in het peloton zo'n solo tot een goed einde kan brengen.
De overwinning in Dwars door Vlaanderen moet Terpstra ook het vertrouwen hebben gegeven dat hij alleen het velodroom kon betreden. Mooier moment is er niet voor een wielrenner: solo aankomen op het velodroom in Roubaix.
En dan over je rug kijken hoe de wereldtop (inclusief Tour winnaar en wereldkampioen veldrijden) om de troostprijzen mag sprinten.

Prachtige sport en van mijn mag de top 30 volgend jaar weer zo'n show gaan geven. Of het Niki dan weer gaat lukken? Zal niet meevallen maar ook op weg naar Roubaix wist ieder dat je deze knaap geen 100 meter moet geven.

Hulde!

Podium 2014
1. Niki Terpstra
2. John Degenkolb
3. Fabian Cancellara

Ook voor de familie Terpstra was het een erg spannende middag getuigen deze bijdrage van Mike Terpstra op YouTube:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten