zaterdag 23 maart 2013

Germain Derycke: 1953

Wielerkenner Frederik Baekelandt schreef het boek "Vergeten Kampioen". Het boek gaat over de wielercarrière van Germain Derycke.
Laat even duidelijk zijn dat er niet veel renners zijn die vier (4!) van de vijf topklassiekers op hun naam hebben staan. Vergeten Kampioen?
Van de vijf topklassiekers wist Derycke alleen Lombardije niet te winnen. De andere topklassiekers spijkerde hij allemaal op z'n palmares:

1953 Parijs-Roubaix
1955 Milaan-San Remo
1957 Luik-Bastenaken-Luik
1958 Ronde van Vlaanderen

Een imposant rijtje en een schande dat Derycke een vergeten kampioen zou kunnen zijn. Voeg aan bovenstaand rijtje nog de nodige ereplaatsen toe. Verder een overwinning in de Waalse Pijl, Touretappe en een zilveren en bronzen medaille op het wereldkampioenschap.
Etappes in Parijs-Nice en diverse kleinere rittenkoersen.

Vegeten Kampioen? Wat moet je in vredesnaam doen dat ze je NIET vegeten?

De editie Parijs-Roubaix in 1953 is de koers waar Derycke niet alleen de overwinning maar ook z'n doorbraak viert.
Germain had al een paar mooie ereplaatsen gepakt en wat etappes in met name Noord Afrikaanse etappekoersen maar deze Parijs-Roubaix werd z'n echte doorbraak.
April 1953 zette hij z'n naam definitief tussen die van de echte vedetten. Vanaf de start is het een geanimeerde koers waar grote namen zich roeren.
Van Steenbergen, Bobet em Impanis laten weten dat ze meedoen voor de overwinning.
Een kopgroep onder aanvoering van de altijd sterke Van Steenbergen blijft binnen handbereik. Alles blijft speelbaar en theoretisch zijn tot diep in de finale er een groot aantal kanshebbers op de overwinning.
Toch heeft Derijcke er geen vertrouwen in en springt in de finale alleen naar de kopgroep.
Deze groep valt echter uiteen door valpartijen en pech. Uit de achtergrond weten ook Wagtmans en Piazza bij de kop van de wedstrijd te komen.
Uiteindelijk blijft er een kopgroep van drie over waarbij Derycke niet veel steun krijgt van zijn medevluchters.
Derijcke blijft echter koel en in een magnifieke sprint legt hij zijn medevluchters erop en haalt zo zijn eerste klassieker binnen.

Podium 1953
1. Germain Derijcke
2. Donato Piazza
3. Wout Wagtmans

Hoe verder we terug gaan in de tijd hoe lastiger het is om een beetje aan beelden te komen. Toch een mooi stukje gevonden met een prangend sprintje op de wielerbaan van Roubaix.In Bellegem (geboorteplaats van Deryke) staat een monument ter nagedachtenis van Derycke wat zeker de moeite is om tijdens een uitstap te bezoeken. Zodat we hem niet vergeten!

Zie ook: Herdenking Germain Derycke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten