dinsdag 1 januari 2013

Zelf fietsen in 2013

Parijs-Roubaix is een prachtige koers om live naar te kijken. Een spektakel op TV. Een heerlijke koers om boeken over te lezen, maar echte beleving doe je natuurlijk zelf op de fiets.

Uiteraard kan je het hele jaar door het parcours fietsen. Vooral het stuk vanaf Het Bos van Wallers tot de wielerbaan leent zich uitstekend voor een vrije rit.

Dit jaar zijn er ook een aantal toertochten die de moeite van het vermelden waard zijn.

6 april Paris-Roubaix Challenge
Een rit die oorspronkelijk werd verreden volgens het cyclo concept. Gelukkig hebben ze ingezien dat dat voor een rit als Parijs-Roubaix een onhandig concept is.
Bij de derde editie is er gekozen voor een gewone toertocht met keuze uit drie afstanden: 170, 140 en 75 km.
De lange afstand is een rit in lijn en de 140 en 75 is een lus waarbij niet alleen de finish maar ook de start in Roubaix is. Bij de 140 km rij je alle stroken vanaf het Bos van Wallers wat deze afstand - mede omdat er geen vervoer nodig is - tot een aantrekkelijke keuze maakt.
Ten aanzien van het inschrijfgeld hebben ze ook geleerd en in plaats van de belachelijke 75 Euro bedraagt het inschrijfgeld in 2013 respectievelijk 15, 20 of 25 Euro.

Meer info op: website Paris-Roubaix Challenge

6 april Toertocht Kasseien vreten
Naast een gezinstocht van 65km is er keuze uit twee sportieve tochten van respectievelijk 115 en 145 km. Dit zijn serieuze uitdagingen voor een wielertoerist in deze tijd van het jaar. Start en finish is in Templeuve.
Via een bepijlde route gaat het richting het parcours van Parijs-Roubaix waar via de originele wedstrijd pijlen het belangrijkste deel van het parcours wordt afgelegd. Aan het eind gaat het weer via "eigen" pijlen naar de finish.
Inschrijfgeld is respectievelijk 5, 7 of 9 Euro en dat is inclusief bevoorradingen en verzekering.
Vorig jaar heb ik zelf aan deze rit deelgenomen en dik kleinschalige evenement een dikke aanrader maar heeft in de Challenge wel een dikke concurrent gekregen. Toch een beetje de buurtkruidernier waar ineens een XL-Supermarkt naast gezet wordt.

Meer info op: Website Kasseinvreten

1 mei Superklassieker Oudenaarde
Inmiddels een vaste waarde op de Belgische kalender voor wielertoeristen. De rit doet een groot deel aan van de ronde van Vlaanderen en de finale van Parijs-Roubaix inclusief aankomst op de wielerbaan.
Er is keus uit een groot aantal afstanden en voor zowel de wat minder geoefende fietser als voor de goed getrainde wielertoerist is er voldoende keuze.

Meer info: Website Superklassieker

12 mei Rally Raid Paris-Roubaix VTT
Op de oneven jaren organiseert Velo Club Roubaix een MTB variant van Parijs-Roubaix. Start is in Wallers-Arenberg en finish op de wielerbaan van Roubaix. Alle belangrijke kasseistroken worden aangedaan en daarboven op een 50 tal kilometer onverharde wegen en akkers.
Een erg leuk evenement wat in een paar jaar enorm populair is geworden.
125 kilometer MTB pret maar toch met heel veel wielersporthistorie!

Meer info: Website VCR

8 sept Wevelgem-Roubaix-Wevelgem
Leuke toertocht tussen twee finishplaatsen van twee fraaie klassiekers. Tocht is in 203 toe aan haar derde editie en is een samenwerking tussen de twee steden waar de tocht haar naam aan te danken heeft.
Je kan starten in Roubaix of in Wevelgem. Voor ons noordelingen is Wevelgem de meest logische keuze maar als je start en finisht in Roubaix kan je wel gebruik maken van de historische douches.
De editie van 2012 bevatte slechts een enkele kasseistrook maar er zijn plannen om in 2013 het parcours iets meer uitdaging te geven.

Meer info: zodra meer info bekend is wordt deze op deze blog bekend gemaakt.


1 opmerking:

  1. Zie je een stijgende lijn in het aantal deelnemers? Ik doel daarbij ook op het soort fiets. Misschien blijft er een zekere afkeer om aan deze ritten deel te nemen vanwege het bezit van een dure fiets. De VTT lijkt me voor het merendeel het meest aantrekkelijk. Wel leuk dat deze harde regio vol op de kalender staat.

    BeantwoordenVerwijderen