vrijdag 11 januari 2013

Barry-Roubaix

Ook wel The Killer Gravel Road Race genoemd. Strik genomen heeft het niets met het Noord Franse monument van de wielersport te maken.
Toch laat een evenement als Barry-Roubaix zien wat de reikwijdte van Parijs-Roubaix is.
De meeste Amerikaanse (en Canadezen in dit geval) wielertoeristen komen niet even naar Europa. Dus worden er surrogaten gezocht en gemaakt.

Er zijn inmiddels in de VS, Canada en Australië diverse evenementen die een stevige knipoog geven naar Parijs-Roubaix.
Europese puristen doen hier misschien wat lacherig over.

Maar een Amerikaan zal zeggen dat er maar één echte Iron Men is en dat is die van Hawaï. Grieken hebben alle recht van spreken wat nu een marathon mag heten.
Persoonlijk vind ik het wel leuk als mensen dit soort initiatieven nemen en we moeten ook niet alles te serieus nemen.
Wij proberen in Nederland toch ook een berg te bouwen om een echte bergetappe te houden?

Dat neemt niet weg dat Barry-Roubaix nog een pittige uitdaging kan zijn. De rit wordt namelijk verreden vanuit Hastings in Michigan.
Wie de kaart van de VS een beetje voor zich heeft weet dat Michigan ligt ingesloten tussen de grote meren.
Mooie plek maar in maart kan het daar nog smerig koud zijn. Daarmee is Barry (vernoemd naar Barry County) Roubaix toch een serieuze uitdaging.

De rit wordt verreden volgens het cyclo concept. Een prestatierit met klassement, maar de weg wordt niet afgezet zoals met een echte koers.
Heel veel last van verkeer zal je niet hebben, want het gaat op een paar kilometer na volledig over verlaten gravel wegen.
De keuze van de fiets is vrij, maar de meeste deelnemers kiezen voor een MTB of CX (cross). Hou met je keuze rekening met slechte wegen, maar ook met sneeuw en ijs.
Hoewel er recent een milde editie is verreden moet je ook met je kleding goed opletten, want in deze tijd van het jaar kan het daar nog gruwelijk koud zijn.

Een leuk initiatief en mooi te combineren met een skivakantie in Canada.

Meer info op www.barry-roubaix.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten