woensdag 16 januari 2013

Johan Museeuw: 2002

Het zou de derde worden voor Johan en hij deed het in stijl. De hele dag fietste de renners in de blubber en ze waren nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Museeuw was de jongste niet meer en de jaren gingen tellen. De ervaring van Johan was inmiddels zo groot dat hij dondersgoed wist waar hij aan begon toen hij op 40 kilometer er alleen vandoor ging.
De zware stroken na Cysoing en die van Champhin en Carrefour moesten nog komen. Johan had hier al zo vaak de strijd aangeboden dat hij wist waar hij aan begon. Duivels goed wist hij het!

Johan wilde nog één keer een grote koers winnen en na een zeer indrukwekkende solo moet de zege dan ook zeer zoet hebben gesmaakt.

Toch was het niet zomaar een makkie want de tegenstand probeerde verwoed het gat te dichten.
Vooral het duo van US Postal wilde zich niet zomaar neerleggen bij de suprematie van Museeuw. De US Postal tandem bestond uit George Hincapie en de debuterende Tom Boonen.
Hincapie was in de drie voorgaande jaren geëindigd als 4e, 6e en 4e. Hiermee had George laten zien dat een overwinning in "De Hel" tot de mogelijkheden behoorde.
In eerste instantie werd de jonge Boonen volledig opgeofferd om de schade te herstellen.
Kopman Hincapie heeft op de bludder en modder van de Noord Franse stenen niet het geluk aan zijn zijde. Na een val van Hincapie mag Boonen z’n eigen kans gaan. Samen met Wesemann probeert Boonen verwoed om weer bij Museeuw te komen.

Johan voelt echter dat dit wellicht de laatste kans is om een grote koers te winnen. Johan laat die kans niet lopen en gaat vol gas richting Roubaix.

Een prachtig nummer en de jonge Boonen laat zien dat hij helemaal klaar is om deze koers meermaals te gaan winnen.

Tristan Hoffman wint de sprint van de achtervolgende groep en wordt keurig vierde

Podium 2002
1. Johan Museeuw
2. Steffen Wesemann
3. Tom Boonen

De Hamburger Classic die Museeuw later dat jaar wist te winnen was wel een wereldbekerwedstrijd, maar is natuurlijk een laf koersjes in vergelijk met een monument als Parijs-Roubaix.
Uit de categorie top klassiekers was dit de laatste overwinning van Johan. In 2003 wist hij nog wel Omloop Het Volk te winnen.
Naast drie overwinningen in Parijs-Roubaix haalde Museeuw het ook drie keer in de Ronde van Vlaanderen.

Op Youtube een fraaie reportage gevonden van Johans laatste grote nummer.
Let bij het kijken van het filmpje eens op hoe gruwelijk hard Museeuw de baan op komt vliegen. Hij raakt zelfs even van de baan. Heel handig hoe hij weer op de baan wipt en wie daar wel eens heeft gefietst weet dat dat nog niet zo eenvoudig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten