maandag 2 april 2012

Ronde van Vlaanderen 2012

Een schitterende winnaar en dik verdient. Prachtig podium en de inrichters van deze nieuwe editie zullen hier heel gelukkig mee zijn.

Voor deze blog is het vooral van belang dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen doorgaans erg goed presteert in Parijs-Roubaix.
Tien keer eerder wist een winnaar van de Ronde van Vlaanderen in datzelfde jaar ook Parijs-Roubaix te winnen en we noemen dat dan ook "De Dubbel"
Tom Boonen is de eerste renner die dat kunstje voor de tweede keer kan doen. Dat is dan niet het enige record, want als Tom zondag wint is hij tevens mede recordhouder ten aanzien van het aantal overwinningen in Parijs-Roubaix.
Hij deelt dat dan met Roger de Vlaeminck die de komende week wel met een heel strak bekkie rond zal lopen.
Van mij mag Roger het record houden, maar we moeten eerlijk zijn. Boonen is in de vorm van z’n leven. Veel ervaring inmiddels en gretiger dan ooit. Daarnaast is de concurrentie sterk verzwakt.
Na het wegvallen van Cancellara is Boonen voor mij aanstaande zondag de te kloppen man.

Toch hoop ik dat ze er in Noord Frankrijk wat mooiers van gaan maken dan in de Vlaamse Ardennen.
Strikt genomen ben ik niet tegen de verandering van aankomstplaats en parcours, maar voorlopig heeft het een verlammend effect gehad.
In België zijn ze nu natuurlijk dol enthousiast met deze winnaar, maar wat als er een onbekende Fransman had gewonnen?
De rapen waren dan gaar geweest.

Dat neemt niet weg dat een kritische blik nu ook wel op z’n plaats is. Ik vond de koers ronduit gevaarlijk. Natuurlijk zijn er renners die domme dingen doen en een van onze landgenoten wist dat maar al te goed te demonstreren.
Toch moet bij zo’n grote koers, met zulke belangen en zoveel publiek de weg beter worden afgezet EN de volgauto’s beter “aan de lijn” worden gehouden.
Het zou me niks verbazen als er vanuit de UCI een waarschuwing komt. Nu heb ik het niet zo op van die blauwe blazer organisaties, maar een kleine vingerwijzing kan geen kwaad in dit geval.

De koers nog even:
Het is dat er zo hard gereden werd anders had ik het gevoel dat ik naar een stel wielertoeristen zat te kijken die verdwaald waren. Nu ken ik daar de weg vrij goed en dat zit dan wel een beetje in de weg.
Neemt niet weg dat ik de koers er meer een vond zoals een WK verloopt, dan hoe je verwacht dat de Ronde van Vlaanderen naar z’n orgasme gaat.

Natuurlijk blijft het prachtig om te zien hoe de renners steeds moeizamer die nijdige hellingen opkruipen, maar als het iets minder hard waait rijden ze met 50 man naar de streep.

Te weinig onbevangen koers gezien en die ongecompliceerdheid hoort toch zo bij Vlaanderen. Nu hebben ze er een potje mikado met gekookte spaghetti van gemaakt.
Niemand durft meer het initiatief te nemen omdat ze bang zijn aan het eind het niet te redden.

Voorlopig heeft het nieuwe parcours een verlammend effect gehad, maar dat zal Boonen een worst wezen en hij heeft nog gelijk ook.

Zuur moet het nog een beetje zijn voor Het Centrum Ronde van Vlaanderen. Mijn absolute favoriete fietshonk maar directeur van Rik Vanwalleghem moet zich toch een beetje geprostitueerd voelen.
Zich maanden voor het karretje laten spannen om zich enthousiast uit te laten over het parcours, maar gelijktijdig moest hij van de week toegeven dat het CRVV financieel er niet best voor staat.

De Vlamingen roepen dat ze zo van de Ronde houden maar niemand wilde een Euro neerleggen om De Ronde uit de handen van de commercie te houden.
Gelijktijdig zit een prachtig initiatief als het Centrum RVV krap bij kas.

Gek, mal, raar, dwaas maar vooral jammer.
Ook dat zal Boonen een worst wezen want Tom is nog maar met één ding bezig. Volgende week z’n favorieten koers winnen. Als hem dat lukt maakt hij zich onsterfelijk en is het boerenjaar van Gilbert plotsklaps een heel normaal lijstje.

Nu maar uitkijken dat ze in België weer niet te hard Mercxkiaans gaan roepen, want voor je het weet laten ze je er ook zo weer vallen.

Het podium van de Ronde van Vlaanderen is echter helemaal klaar voor de komende Parijs-Roubaix.
Schrijf ze maar op: Boonen, Pozzato en Ballan!


Foto: De Koppenberg speelde afgelopen zondag geen enkele rol van betekenis.

1 opmerking: