dinsdag 14 maart 2023

Eerste monument 2023

Zaterdag gaat even buiten Milaan het eerste monument van dit seizoen van start. De start zal zijn in Abbiategrasso en daarmee wordt een lange traditie verbroken.
Het wordt steeds lastiger om in een binnenstad een koers te laten starten of de finish te houden en zo ook start Milaan-San Remo niet langer meer in Milaan.

Dat gaat natuurlijk niks afdoen aan het de status van deze monumentale koers. Milaan-San Remo is koers van het wachten en de nadruk ligt in de laatste kilometers wanneer de renners een drietal Capo's, de Cipressa en de legendarische Poggio moeten beklimmen.
Strikt genomen beklimmingen die een beetje prof fluitend omhoog rijdt, maar na 250km zijn dit soort klimmetjes voor de meeste toch ineens heel straffe uitdagingen.

Over Milaan-San Remo wordt vaak gezegd dat het een van de mooiste koersen is om te winnen, maar ook de koers die het moeilijkste is om te winnen. 

Voor veel renners begint het seizoen zaterdag pas echt terwijl sommige renners al vanaf januari actief zijn toen de Tour Down Under werd verreden.
Hoewel ik bijna geen koers op TV gemist heb begint voor mij het seizoen met Omloop Het Nieuwsblad (voorheen Het Volk) en helemaal los gaan we met Milaan-San Remo.

Zaterdag ga ik dan ook bij een vriend kijken waarmee ik de nodige klassiekers als wielertoerist heb gefietst. We zitten echt vanaf de start bjj de buis en missen geen minuut. 
Eigenlijk zes uur wachten tot er wat gebeurd want de vroege vlucht mogen we als een vanzelfsprekendheid beschouwen.
Toch heeft Milaan-San Remo net als het wereldkampioenschap doordat afwachten wel wat. Het is als een roofdier dat uren zijn prooi aan het is beloeren en dan keihard toeslaat.
 
Drank (geen alcohol want ik ga nog op de fiets terug naar huis)en  snacks slaan we ruimschoots in want je wilt ook als toeschouwer in de finale niet met een hongerklop zitten.
 
Zaterdag! Ik kan er nu al haast niet van slapen. Wie er gaat winnen? Wie Pogacar klopt heeft gewonnen! Gezien de koersen van de afgelopen dagen lijkt het daar toch op.
Of krijgen we een duel van der Poel en van Aert? Of herhaald Mohoric zijn fenomenale kunstje van vorig jaar?
 
Of we gaan wellicht met een groep naar de meet en kan Ewen - waarbij het dit jaar maar niet wil lukken - ineens spekkoper is?
Voor mij maakt het niet uit wie er wint als het uren wachten maar wordt afgesloten met een spetterende finale.
 
Zaterdag dus!
 

1 opmerking: