zondag 21 maart 2021

Jasper Stuyven wint eerste monument

Hoewel Strade Bianche op de deur klopt om een monument te worden is gister met Milaan-San Remo het eerste echte monument verreden.
De bloemen op de Via Roma waren voor Jasper Stuyven die met een late demarrage de grote favoriete schaakmat zetten en zo zijn eerste monument wist te winnen.
Milaan-San Remo is doorgaans niet de fraaiste koer om te volgen, omdat het vooral wachten, wachten en nog eens wachten is.
 
De ontlading daarentegen is doorgaans spectaculair zo ook in de editie van gisteren. In aanloop naar de Poggio - welke de laatste hindernis is - werd door Ineos verschroeiend hard gereden. Ook op de klim zelf werd knal en knal hard gereden.
De cijfers op Strava zijn indrukwekkend. Deels door de gunstige wind, maar het niveau aan de top is op dit moment enorm hoog.
Geen van de favorieten was daardoor in staat om voor de top van de Poggio een gat te slaan wat voldoende was om door te zetten tot aan de streep.
In de afdaling waren er wat kleine schermutselingen en op dat moment leek het erop dat er met een behoorlijke groep voor de overwinning gesprint zou gaan worden.
Daar zat Jasper Stuyven echter niet op te wachten. Zelf ook niet traag, maar met de kanonnen die hij om zich heen zag fietsen was een zesde of zevende plek waarschijnlijk het hoogst haalbaar. Kort voor het einde van de afdaling plaatste hij een schitterende demarage.
 
Geen van de favorieten reageerde en alleen de Deen Soren Kragh Andersen sloot bij Stuyven aan en nam zelfs over. Stuyven speelde het geweldig en trok zichzelf precies op tijd op gang. Hij bleef maar net de snelle Caleb Ewan en Wout van Aerst voor die het podium compleet maakte.

Schitterende overwinning en ik heb al jaren een zwak voor Jasper. In januari 2012 heb ik Jasper voor deze blog mogen interviewen (zie interview Jasper Stuyven).
In zijn regenboogtrui heeft Jasper de junior editie van Parijs-Roubaix gewonnen. Dat was aanleiding voor het betreffende interview. Na een middag bij deze sympathieke sporter door te hebben gebracht kijk ik ieder jaar uit dat hij een echte grote koers gaat winnen.

Gister op de Via Roma was het raak. En hoe!

Jasper van Harte!

1 opmerking:

  1. Ik moest gisteren tijdens zijn ontsnapping aan je bezoek destijds denken. :)

    BeantwoordenVerwijderen