woensdag 3 maart 2021

Strade Bianche 2021

Inmiddels zitten er dit seizoen als drie koersen op waar kasseien een belangrijke rol hebben gespeeld:
 
Zaterdag was het de beurt aan de Belgische openingskoers Omloop Het Nieuwsblad die in de sprint op overtuigende wijze werd gewonnen door Davide Ballerini. De koers was als toeschouwer voor de TV wat saai (meer dan) maar dat zal Davide een zorg zijn. Binnen is binnen!
 
Traditioneel werd op zondag dan Kuurne-Brussel-Kuurne gereden. We zagen daar een ijzersterke Mathieu van der Poel, maar kort voor de meet was het uiteindelijk toch een redelijke groep die ging sprinten voor de overwinning.
Ex wereldkampioen Mads Pedersen gaf in de sprint niemand een kans en maakte zo het zwakke optreden van Trek in Het Nieuwsblad meer dan goed. 

Gister was dan de beurt aan de Waalse opening in de vorm van Le Samyn. Hoewel formeel op Waals grondgebied valt het met het aantal hoogtemeters wel mee. De zwaarte zit vooral in een serieus pak kasseien.
Net als Kuurne-Brussel-Kuurne een geanimeerde koers met wederom een zeer actieve Mathieu van der Poel. Helaas brak van der Poel z'n stuur kort voor de meet, maar ploegmaat Tim Merlier zorgde dat de bloemen toch binnen de ploeg bleven. Knappe overwinning!

Drie pittige koersen maar drie keer met toch een serieus pak naar de meet. Wellicht komt door het schitterende voorjaarsweer.

Aanstaande zaterdag staat in Italië de koers Strade Bianche op het programma. Deze koers heeft weliswaar geen kasseien, maar door de onverharde stroken is deze koers voor veel supporters samen met Parijs-Roubaix de schoonste koers van het jaar.

Vaak ook schitterend beelden met veel stof waar renners plotsklaps uit naar voren komen. Of we zaterdag zulke beelden gaan zien valt te betwijfelen want de berichten uit Toscana voor zaterdag zijn: REGEN!

Zelf heb ik een groot aantal keer op dit parcours gereden. Soms in tochten als L'Eroica waar deze koers van is afgeleid maar ook diverse vrij ritten. Als het geregend heeft worden de onverharde stroken zeer zompig en dan rijdt het zeer, zeer zwaar. Gaat dan een dag voor extra sterke jongens worden.
De regen heeft verder als nadeel dat klein steentjes aan de tubes (banden) plakken en kans op een lekke band wordt op die manier een stuk groter.

Wie er zaterdag op de Piazza del Campo als eerste aankomt durf ik geen uitspraak over te doen. 
Reken maar dan Wout van Aert zijn resultaten van afgelopen jaren wil bevestigen. Mathieu van der Poel zal zeker beter willen doen dan vorig jaar. Wereldkampioen Alaphilippe zal zich beslist tonen maar ook renners als Bettiol, Fuglsang, Woods, Wellens en Pidcock hebben de afgelopen weken laten zien dat ze in orde zijn.

Zaterdag eind van de middag zullen we het weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten