woensdag 5 februari 2014

Hem

1400 meter - 3 ster

Over deze strook heb ik zelf al tientallen malen gefietst en iedere keer verbaas ik me over de 1 ster aanduiding.
Er mogen dan wel asfaltstrookjes langs de kanten liggen maar die zijn zo gruwelijk slecht.
Vol met gaten, kuilen en scherpe randen. Dit is de laatste echte strook maar mag niet onderschat worden.

Wie kent er niet de beelden uit 1983 van Hennie Kuiper die zenuwachtig in z'n handen staat te klappen voor een nieuwe fiets?
Een kuil op deze strook van Hem koste hem bijna een van z'n mooiste overwinningen. Bloedstollend spannend maar zou dit echt op een 1 ster strook gebeurd zijn?

Johan Museeuw zal ook niet met plezier aan Hem terugdenken. In 2004 zat hij in een kopgroep waar hij zeker niet kansloos was op een vierde overwinning. De strook van Hem maakte aan deze fantastische droom een bruut einde.

De strook mag niet onderschat worden. Er is ook regelmatig een wisseling in het aantal sterren wat de strook krijgt. Het zwalkt van 1 naar 3 sterren. Ieder die ik spreek - van toerfietser of wie hier ook maar gekoerst heeft - is het met elkaar eens dat Hem een meer dan lastige strook is!


Foto: Typisch beeld van de strook van Hem. Goed is te zien dat de kasseien op sommige plaatsen verder uit elkaar liggen dan een bandbreedte van een racefiets.


Foto: Als er plassen water liggen zijn de kuilen in de asfalt strook slecht te zien en kan je "het randje" beter mijden.


Foto: Aan het eind van de strook staat een monument (spuuglelijk) voor Hennie Kuiper. Wielertoeristen laten zich hier maar wat graag op de foto zetten.


Foto: Bij het afrijden van de strook van Hem is het echt nog maar een stukje naar de finish.


Kasseistroken weergeven op een grotere kaart

5 opmerkingen:

 1. Ik heb deze strook 2 keer gereden en ja het is een klote strook. Zeker na een bijna voltooide Parijs-Roubaix als je er al zo'n 245 km op hebt zitten. Drie sterren wat mij betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In 2011 kreeg deze strook van de organisatie (eindelijk) eens een 2 sterren score. En dit is inderdaad allesbehalve overdreven.
  Indien deze strook de allereerste kasseistrook van de wedstrijd zou zijn, kan ik akkoord gaan met 1 of 2 sterren. Op het einde van een uitputtende Parijs-Roubaix mag deze strook wat mij betrekt zeker en vast ook 3 sterren krijgen.
  Ik heb deze strook 2 keer gereden (volledige afstand toerversie 2010 + eigen rit finale 2011 vanaf Haveluy) en het lukte me 2 keer voor geen meter op deze strook.
  Inderdaad niet te onderschatten dus!
  Laat die sterren dus maar komen voor de strook van Hem ...

  FD

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga ook voor 3 met als reden de positie in het parcours en het feit dat hij voor geen meter loopt. De stenen liggen veelal erg lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tis zeker en vast geen makkelijke strook. vooral als je als eigenwijze toerder per se niet over het asfalt wil rijden :)

  ben hier in 2010 gruwelijk stilgevallen en er leek geen eind aan te komen. ik doe niet aan "ranking the cobbles" , dus elk aantal sterren vind ik goed. maar zwaar is-ie!

  BeantwoordenVerwijderen