donderdag 13 februari 2014

1904: 795 rondjes op het velodroom

Wie het bedacht heeft heb ik niet kunnen achterhalen, maar dit is wel de meest bizarre variant van Parijs-Roubaix die we ooit gezien hebben. De renners moesten de volledige afstand van 265 kilometer afleggen op de 333 meter lange wielerbaan.
Dat betekende in totaal 795 rondjes en of het publiek hier nu dol enthousiast van geworden is betwijfel ik.
De controles die normaal in de wegwedstrijd zaten werden nu vervangen door tussensprints waar punten waren te halen.
De koers werd gehouden op 15 mei 1904 maar veel meer is er niet van bekend.

Podium baaneditie 1904
1. Petit Breton
2. Leon Vanderstyuft
3. Charles Crupelandt

Opmerkelijk is het optreden van de jonge (nog geen 18) Crupelandt. In de wegwedstrijd een paar maanden eerder had hij zich als jonge knaap al laten gelden en nu mengde hij zich weer tussen de grote mannen. Alle koersen die in op en rond z'n woonplaats Roubaix gehouden zouden worden zou Crupelandt een belangrijke rol spelen.

Petit Breton wist nooit de normale Parijs-Roubaix te winnen, maar haalde wel winst in Milaan-San Remo, Parijs-Tours, Parijs-Brussel en tweemaal de Tour de France. 
Leon Vanderstyuft die het podium compleet maakte was vooral een baanrenner en deed het erg goed achter de grote motoren. Indrukwekkend is zijn uurrecord van ruim 130 kilometer gehouden op een autoracecircuit.

Voor zover ik kan achterhalen is het bij deze ene keer gebleven wat het echt tot een zeer curieuze Parijs-Roubaix maakt.

Foto: Petit Breton op de baan m'n z'n kenmerkende snor en scheiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten