maandag 24 december 2012

Marc Demeyer: 1976

M'n teleurstelling was groot toen ik op TV Demeyer m'n idool De Vlaeminck zag kloppen.
Ik heb niks tegen Demeyer. Helemaal niet, want ik vond het altijd een enorme stoere bonk.
Alleen gunde ik het mijn idool dat hij absoluut recordhouder zou worden.

Roger mocht dankzij Marc nog een jaar op z'n honger gaan zitten hoewel hij die dag zeker een van de beste was.
Extra geprikkeld door de vele camera’s van het team van Jorg Leth die dit weekend materiaal zouden schieten voor de documentaire A Sunday in Hell.

De Brooklynploeg liet ook direct vanaf het begin zien wat de intenties waren. De hele dag werd onder een heerlijk voorjaarszonnetje een geanimeerde koers gereden.

Zelden hebben ook zulke toppers om de overwinning gestreden. Vanuit het oogpunt van palmaressen is dit dan ook een van de fraaiste edities om te winnen.

Wat te denken van de top 7? In de uitslag: Marc Demeyer, Francesco Moser, Roger de Vlaeminck, Hennie Kuiper, Walter Godefroot, Eddy Merckx, Jan Raas.
Samen goed voor veertien (!!!!) overwinningen in Parijs-Roubaix. Vier van hen zijn minimaal één keer wereldkampioen op de weg geweest.
Dit was in die jaren het creme van de klassiekerspecialisten en Marc legde ze er allemaal op die dag.
Natuurlijk heeft Marc van deze zeven renners de dunste erelijst, maar die dag was hij gewoon de beste. Vooral de sterkste en hij liet zich op de wielerbaan niet intimideren door Moser en De Vlaeminck.

Marc maakte deel uit van de Flandria brigade waar hij een soort van superknecht was voor Freddy Maertens. Marc legde er in de laatste kilometers voor z’n kopman meermaals een verschroeiend tempo op. Freddy maakte het dan in de meeste gevallen af, maar Marc was zelf verre van traag.

Moser en De Vlaeminck weten dat nu ook. Marc was in 1974 al eens derde geweest en in 1975 vierde. Dus helemaal uit de lucht vallen kwam deze overwinning nu ook weer niet.

De Vlaeminck baalde zoals geen ander dat kan doen en Moser klopte duidelijk op de deur dat hij deze koers ook zou gaan winnen.

Naast deze schitterende overwinning in Parijs-Roubaix won Demeyer onder andere etappes in de Tour, Nokere koers, Dwars door Belgie en Parijs-Brussel.

In 1982 ruilde Marc het aardse voor het eeuwige en daarmee verliet een stoere Vlaamse bonk ons veel en veel te vroeg.

Podium 1976
1 Marc Demeyer
2 Francesco Moser
3 Roger de Vlaeminck

Hier een prachtige sfeerimpressie inclusief een heerlijke sprint op de wielerbaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten