donderdag 28 maart 2024

De Dubbel

De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn als een dubbel aan elkaar geknoopt. Geen officieel klassement zoals in het verleden het Ardens Wielerweekend dat uit de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik bestond.
Zo was er ook een Vlaams Weekend met Omloop Het Volk (tegenwoordig Omloop Het Nieuwsblad) en Gent-Wevelgem.

Voor De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is er dus niet een formeel klassement, maar het is de meest begerenswaardige dubbel binnen de eendagskoersen. Dat vooral omdat het hier om twee monumenten gaat met een enorme historie.

Vlaanderens Mooiste en de De Koningin van de Klassiekers in één kalenderjaar winnen wordt door de kenners dan ook gezien als een zeer prestigieus wapenfeit.
Een tiental renners is dat tot nu toe gelukt en het zijn allemaal beste baasjes die er op dit lijstje staan. Flandriens van de zuiverste soort. Klasbakken!

Huzarenstukjes en het is Boonen en Cancellara zelfs gelukt om het twee keer de Dubbel te verwezenlijken.

1923 Heiri Suter (Zwi)
1932 Romain Gijssels (Bel)
1934 Gaston Rebry (Bel)
1954 Raymond Impanis (Bel)
1957 Fred De Bruyne (Bel)
1962 Rik Van Looy (Bel)
1977 Roger De Vlaeminck (Bel)
2003 Peter Van Petegem (Bel)
2005 Tom Boonen (Bel)
2010 Fabian Cancellara (Zwi)
2012 Tom Boonen (Bel)
2013 Fabian Cancellara (Zwi)

Wat een lijstje he?

Wie volgt?

Voor 2024 liggen er weer nieuwe kansen. Helaas (en dat moet eigenlijk met hoofdletters) zonder Wout van Aert en Jasper Stuyven die gister beide zeer zwaar ten val kwamen in Dwars Door Vlaanderen. 

Voor een Dubbel dit jaar zal Mathieu van der Poel zeker hoge ogen scoren bij de bookmakers. Beide koersen wist van der Poel al te winnen. In de Ronde van Vlaanderen heeft hij op vijf deelnames steeds bij de eerste vier de streep gepaseerd. Bij Parijs Roubaix op drie deelnames derde, negende en vorig jaar eerste. Dan ben je - zeker met de vorm van dit moment - wel een belangrijke kandidaat voor een Dubbel.

Wie we voor de Dubbel zeker ook kansen moeten geven is Stefan Küng. Deze sympathieke (mooi interview gister) Zwitser heeft op dit moment een uitstekende vorm en deed het de laatste twee jaar in de twee kassei monumenten heel erg goed en is niet uit de top zes geweest. Daarmee heeft hij laten zie veel meer te zijn dan een tijdrijder.

Ook de sterke beer Mads Pedersen mogen we voor een Dubbel opschrijven. Pedersen was gister ook betrokken bij die vreselijke valpartij maar stapte toch weer op de fiets. Als hij geen last heeft van de  valpartij mogen we hem na zijn indrukwekkende winst in Gent-Wevelgem van afgelopen zondag zeker opschrijven als kandidaat voor een Dubbel.

Triest hoe twee schitterende koersen het zonder een aantal grote namen moeten doen, maar daarmee zal het nog niet een makkie worden om de Dubbel te halen. De koers van gister heeft immers maar weer eens laten zien dat in een fractie van een seconden je kansen in de prullenbak kunnen liggen.


Foto: Om de dubbel te pakken volstaat het niet dat je goed op kasseien kan rijden. 
In De Ronde moet je immers flink wat pittige hellingen over zoals de erg steile Paterberg.

1 opmerking: