woensdag 21 maart 2012

Sean Kelly: 1984

Een van de mooiste edities. De TV uitzending begon 100 kilometer voor de finish. We konden net zien hoe Gregor Braun en Alain Bondue aan een indrukwekkend vlucht waren begonnen.
Dik twee uur reden de twee ploegmaten (Redoute) vooruit in een verre van kansloze poging. De stroken lagen er zeer glad bij. Blubber, modder en veel plassen.
Twee sterke tijdrijders uit die jaren die een flinke kopbeurt niet uit de weg gingen.
Helaas mislukte de coupe. Braun reed lek maar het was vooral Sean Kelly die op een zeer gedreven wijze de achtervolging voerde.

Eerder dat seizoen was Kelly in de andere topklassiekers (Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen) op een tweede plaats blijven steken.
Kelly moest en zou een grote koers winnen en zijn zinnen had hij volledig op deze Parijs-Roubaix gezet. Kelly werd - zeker in die jaren - als een wat nuchter en saai persoon bezien maar hij was vooral gedreven. Trainde hard en leefde helemaal voor z'n sport. Wie Kelly de afgelopen jaren wel eens als co-commentator heeft gehoord weet dat Kelly niet alleen serieus is maar ook met de nodig zelfspot van de wielersport geniet.

In de editie van Parijs-Roubaix blijft Kelly alleen over met de brave Rudy Rogiers. Deze is in de sprint tegen Kelly volledig kansloos is.
Bondue redt voor de Redoute ploeg de meubelen door toch nog derde te worden.
Opmerkelijk is de vierde plaats van Johan van der Velde.

Podium 1984
1 Sean Kelly
2 Rudy Rogiers
3 Alain Bondue

Overigens was Kelly dat jaar met een top jaar bezig en datzelfde voorjaar won hij ook nog Luik-Bastenaken-Luik.
Wat zou het toch mooi zijn als er weer eens een coureur opstond die deze twee koersen kwam winnen.

Twee jaar later herhaalde Kelly het kunstje in Roubaix door nog een keer te winnen en in totaal wist Kelly negenmaal een topklassieker te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten