donderdag 19 augustus 2021

Alcyon

Afgelopen week kwam - mede door deze blog - de vraag binnen of ik wist met welk fietsmerk de meeste overwinning zijn behaald.
Die vraag kon ik blind beantwoorden want dat is het historische merk Alcyon met maar liefst 14 overwinningen.
De vraagsteller (redacteur van een fietsmagazine) was natuurlijk vooral benieuwd hoe dat zit in de recente jaren. 
Wie het wielrennen een beetje volgt heeft immers kunnen zien dat de laatste jaren Specialized het heel erg goed doet op de noord Franse stenen. Specialized heeft zelfs ook één van haar modellen naar Roubaix genoemd.

Toch heeft Specialized nog een hele weg te gaan om het legendarische Alcyon van de troon te stoten. Alcyon is begin vorig jaar opgericht en produceerde vooral motoren. Daarnaast produceerde Alcyon fietsen en een aantal compacte auto's.

Na de oorlog ontstonden er diverse fusies en uiteindelijk verdween eind jaren 70 het merk Alcyon.

Tijdens de beginperiode van de wielersport waren en nog geen ploegen en is het soms slecht te achterhalen op wat voor fiets de betreffende coureur heeft gereden. Ook toen ploegen een vertrouwd beeld werden in het peloton waren er nog veel renners die deelname onder het label onafhankelijke.
Alcyon heeft begin vorige eeuw diverse individuele renners van materiaal voorzien, maar was vooral als sponsor van een wielerploeg actief tussen:
1905-1912: Alcyon-Dunlop
1913: Alcyon 
1914: Alcyon-Soly 
1915-1921: Alcyon 
1922-1931: Alcyon-Dunlop 
1932: Alcyon-Dunlop-Armor 
1933-1959: Alcyon-Dunlop
 
De meeste van deze ploegen droegen een ijsblauwe trui wat een verwijzing is naar Alcyon wat in het Grieks ijsvogel betekend. Het merk Alcyon heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht bij verzamelaars en is zelfs inspiratie voor moderne wielershirts.


In de jaren dat Alcyon actief was mochten ploegen alleen gesponsord worden door fietsmerken, bandenmerken en andere fabrikanten die direct met de fietsen waren te relateren. Dat heeft zeker invloed gehad dat een aantal fabrikanten van motoren en auto's zich begin vorig eeuw op de fietsenmarkt hebben gestort.
 
In de loop van de 50er jaren kwamen de zogenaamde extra sportieve sponsors de wielersport versterken. Eigenlijk kwam het er op neer dat vanaf dat moment sponsoring werd gedaan door merken die eigenlijk niets met fietsen en wielersport te maken hadden.
De Italiaanse Nivea-Fuchs formatie van Fiorenzo Magni had het met deze nieuwe aanpak in 1954 niet eenvoudig en er ontstond een enorme lobby om fiets-vreemde merken buiten de deur te houden.
Gelukkig is dat mislukt want zonder de steun van extrasportieve sponsors zou de wielersport een vogel voor de kant zijn.

Of Alcyon een slachtoffer is geworden van deze extrasportieve sponsors valt te betwijfelen. In de loop der jaren zijn er veel fiets-, motor- en automerken verdwenen en Alcyon staat helaas ook in dat lijstje.
Alcyon staat echter ook in het lijstje van het aantal overwinningen in Parijs-Roubaix per fietsmerk. Sterker ze staan daar fier aan top en dat gaat heel lang duren voor ze van die troon zijn verstoten.

Alcyon - 7 overwinningen
Eddy Merckx -7
Specialized - 7
Colnago - 6
Bianchi - 5
Peugeot - 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten