donderdag 18 april 2019

Philippe Gilbert: 2019

Gilbert was jaren een van de toppers in de Ardennen klassiekers en dan rekening ik de Amstel Gold Race even mee.
Maar Gilbert heeft een paar jaar geleden zijn zinnen gezet om alle monumenten minimaal één keer te winnen.
Die ambitie bracht hem in 2017 al een prachtige overwinning in de Ronde van Vlaanderen.
Daarmee stond na Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije op drie!

In het begin van z'n carrière had Gilbert al eens aan de start gestaan bij Parijs-Roubaix maar daarna heeft hij deze koers links laten liggen om zich optimaal voor te bereiden op de Ardennen.
Tot 2018. Zijn 15e plaats in dat jaar moest voor velen toch een aanwijzing zijn dat Gilbert serieuze plannen had om ook deze koers aan zijn indrukwekkende palmares toe te voegen.

En zo gebeurde dat afgelopen weekend.
Een geanimeerde koers waarbij diverse kanshebbers tot diep in de finale gelijk op gingen.
Zelfs na de zware strook van Carrefour de L'Arbre waren er nog zes kanshebbers maar op de strook van Gruson trok Politt stevig door nadat hij dat al eerder had gedaan.
Gilbert die als geen ander een koers kan lezen voelde dat dit het moment was. Zelf had hij ook al
diverse keren de forcing gevoerd en daarmee laten zien dat hij ok was.

Gilbert reed vrij vlot naar Politt en ze vonden elkaar. In de achtervolging zaten gevaarlijke gasten als Sagan en Vanmarcke. Gilbert kan dan weer rekenen om een sterk blok ploegmaten maar strikt genomen waren dat ook een aantal van z'n belangrijke concurrenten als het weer zou samensmelten.
In een sprint met twee op de wielerbaan was de ervaren Gilbert een maatje te groot voor de Politt die de koers van z'n leven had gereden.

Lampaert werd netjes derde en zorgde dat Deceuninck–Quick-Step met twee man op het podium stond. Deceuninck–Quick-Step had met Florian Sénéchal (6de) en Zdeněk Štybar (9de) maar liefst vier renners in de top 10.
De Nederlandse fans moesten het doen met een zevende plaats voor Mike Teunissen en een tiende plaatse voor Sebastian Langeveld. Vooral de 7de plek van Theunissen is een mooie progressie en Mike gaat zeker een keer op de podium komen, want hij wordt ieder jaar weer een beetje sterker.

Maar het is nu vooral uitkijken of Gilbert in 2020 op jacht gaat naar monument nummer 5 te weten Milaan-San Remo.
Slecht drie renners wisten eerder de vijf monumenten te winnen namelijk Rik van Looy, Eddy Merckx en Roger de Vlaeminck. Wat een mooi rijtje.

Podium 2019
1 Philippe Gilbert
2 Nils Politt
3 Yves Lampaert
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten