woensdag 11 maart 2015

Landenklassement

Elf landen hebben tot nu toe winnaars geleverd voor Parijs-Roubaix. Italië heeft met 10% van de de buit een aardige kluif als je bedenkt dat Italianen heel lang niet graag buiten Italië gingen koersen.
Strikt genomen ook niet het parcours omdat de meeste Italianen die er voor kiezen om wielrennner te worden toch over enige klimtalenten beschikken. Frêle klimmers zijn welkom in De Hel, maar slechts een enkele weet het er goed af te brengen.
Nederland doet het met zes stuks niet slecht, maar is geen hoogvlieger. Toch goed om eens af te zetten tegen de andere vier topklassiekers:
Milaan-San Remo 3x
Ronde van Vlaanderen 9x
Luik-Bastenaken-Luik 3x
Ronde van Lombardije 3x

Het is duidelijk! Hoe dichter bij huis en hoe korter de beklimmingen hoe beter we het doen. Het is wel goed om te weten dat tot de Tweede Wereldoorlog er in Nederland geen wegwedstrijden werden gereden en er dus ook geen of nauwelijks Nederlanders deelnamen aan dit soort koersen.

Niki Terpstra heeft er met z'n prachtige overwinning voor gezorgd dat de teller voor Nederland op zes is komen staan en wellicht geeft dat wat inspiratie voor de komende jaren.

Opmerkelijk zijn de twee van Ierland, maar in beide gevallen was King Kelly de leverancier.
Andrei Tchmil heeft maar liefst vier nationaliteiten gehad. Op het moment dat hij Parijs-Roubaix wist te winnen was hij Moldaviër.

De Fransen doen het met 30 stuks erg goed in eigen land. Dit is mede opmerkelijk omdat Parijs-Roubaix van het begin al een internationale koers was. de eerste editie werd ook gewonnen door een Duitsers maar die zitten sindsdien nog steeds te wachten op een opvolger.

Grote slokop zijn natuurlijk onze zuiderburen. Maar liefst 55 keer wist er een Belg te winnen en eigenlijk ging het steeds om een Vlaming.
Een Frans journalist heeft ook wel eens geschreven: "Parijs-Roubaix is de meest Vlaamse koers die er is."

En zo is het! Een Vlaamse koers voor stoere bonken!

Landenklassement
55 België
30 Frankrijk
11 Italië
6 Nederland
4 Zwitserland
2 Ierland
1 Australië, Duitsland, Luxemburg, Moldavië, Zweden

Totaal 113 winnaars op 112 edities. Dit heeft te maken met de dubbele winnaar in 1949 waar zowel Serse Coppi als Mahé tot winnaar zijn uitgeroepen.

Foto: Naamplaatje in de douches van Roubaix. Fabian Cancellara heeft een 
zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het Zwitserse saldo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten