woensdag 23 oktober 2013

Kasseien in de Tour van 2014

Hoewel het eigenlijk al een paar jaar vaststond is vandaag officieel bekend gemaakt dat in de Tour van 2014 een stevige kasseirit op het programma staat. Nu moeten we ook niet overdrijven want het gaat om circa 13-15 kilometer stenen. Voor een echte prof een paar apenootjes!

Daaronder een aantal stroken die recent zijn hersteld. Zo maken onder ander Pont Gibus en Mons-en-Pévèle deel uit van de etappe die de renners in de eerste week onder de wielen krijgen.
Beide stroken zijn geen schimp meer van voor 2009!

De Tour van 2014 zal in het teken staan van de Grote Oorlog. De Nederlandse lezers zullen hier geen snars van begrijpen maar bij onze zuider buren is de Eerste Wereld oorlog iets wat niet zomaar is voorbij gekomen.
Met name een stad als Ieper heeft onwaarschijnlijk zwaar te lijden gehad. Ik ben altijd fel tegenstander om het ene leed tegen het ander af te zetten, maar wat er in Ieper is gebeurt grenst echt aan het onwaarschijnlijke.
Heel even is er ook overwogen om de stad NIET opnieuw op te bouwen.............. Zoiets bedenk je niet zomaar.

Gelukkig hebben ze de stad wel opnieuw uit de puinhopen op laten staan. Dat neemt niet weg dat ze de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog zijn vergeten en iedere avond wordt in Ieper bij de poort de Last Post gespeeld.
Ieder met gevoel voor de historie van de wielersport en van de historie van Europa zal begrijpen dat de Tour van 2014 in het teken staat van deze gruwelijke oorlog.

Dat staat eigenlijk al jaren vast. Het stond eigenlijk al jaren in de steren. In nagenoeg iedere Franse stad en dorp staat er een monument voor soldaten die in WWI een zinloos offer hebben gebracht.

Er is geen andere koers dan Parijs-Roubaix die zo verwezen is met de Eerste Wereld Oorlog. Sterker de naam Hel van het Noorden is door journalisten bedacht om een metafoor aan te brengen tussen deze gruwelijke oorlog en deze bijna onmenselijke koers.

Toch is het niet zo onmenselijk als sommige toppers doen geloven. Je kan iemand namelijk veel makkelijker trainen om goed over de stenen te rijden dan bergop. Alleen veel topsporters (Froome lijkt in deze voorop te willen lopen) zitten met dit soort dingen in een mentale gevangenis.
Ik ben er van overtuigd dat als ik 3-4 dagen met Froome in De Hel ga trainen er met de rit in de Tour niks aan de hand is. Het zijn maar stenen! Zeker het met het materiaal wat die mannen mogen gebruiken. Niet zeuren en op voorhand smoesjes bedenken hoort niet bij toppers!

Maar juist door dit jankebanken zullen veel liefhebbers van heroïsche wielersport nu al vingers likkend uitkijken  naar de eerste week van juli. Beetje regen zou ook wel fijn zijn.

Mooi!


Foto: Een strook even buiten Wallers waar de etappe de finish zal hebben. 
Voor alle watjes in het peloton erg goed nieuws: 
deze strook krijgen jullie niet! Wel jammer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten