Eerder deze week gaf ik jullie de kijktip om tijdens de E3-Prijs voor de TV te gaan zitten en niemand gaat mij vertellen dat hij daar spijt van heeft gekregen.
Een podium waar iedere organisator van droomt en heel peloton wat achter de oren zit te krabben hoe ze de komende weken nog een prijs kunnen rijden.
Parijs-Roubaix komt alsmaar dichterbij maar we gaan eerst nog een paar schitterende koersen in Vlaanderen rijden met als hoogtepunt volgende zondag De Ronde Van Vlaanderen.
Morgen staat dan eerst nog Gent-Wevelgem op het programma wat misschien niet echt een kasseikoers is, maar met waaiers een aantal nijdige hellingen, wat onverharde stroken (Plugstreets) toch een uitdaging voor de echte Flandrien.
De renners starten in Ieper en rijden dan naar Menen voor een passage langs de finish. Wie op z'n sprint vertrouwd kijkt dan even goed naar de vlaggen want 5 uur later zal het niet veel anders zijn.
Via wat geslinger gaat het dan langs Moorslede, Ledegem, Passedale, Oostvleteren en Veurne richting de kust. Kort voor De Panne rijden de renners dan weer het binnenland in en fietsen parallel langs de Franse grens richting Poperinge waar het Heuveland wordt bereikt.
De renners krijgen daar de volgende hellingen te verteren:
- Scherpenberg (116km)
- Banenberg (170km
- Monteberg (176)
- Kemmelberg (178)
- Monteberg (207)
- Kemmelberg (209)
- Scherpenberg (216km)
- Banenberg (221km)
- Kemmelberg (226km)
Tussen de eerste en de tweede passage op de Kemmelberg krijgen de renners een drietal onverharde stroken (Plugstreets) van totaal vier kilometer te verduren. Niet extreem lastig maar wie niet vooraan zit ziet niet goed waar hij rijdt en een lekke band kan dan fors roet (het zal stof of blubber worden) in het eten gooien.
Na de laatste beklimming van de Kemmel is het nog ruim 30 kilometer naar de finish en wie solo wil gaan zal over heel sterke papieren moeten beschikken. Vooral als de ploegen van enkele sprinters zich na de heuvelzone kunnen organiseren.
Door het parcours en de nagenoeg altijd stevige wind is Gent-Wevelgem een unieke koers.
Tot voor een aantal jaren geleden werd Gent-Wevelgem gereden op de woensdag tussen De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Het aantal renners dat Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix in één jaar wisten te winnen zijn er niet zo heel veel:
- 2016 Peter Sagan
- 2012 Tom Boonen
- 1979 Francesco Moser
- 1970 Eddy Merckx
- 1973 Eddy Merckx
- 1962 Rik van Looij
Gent-Wevelgem valt vaak ten prooi aan een echte sprinter maar we hebben ook meermaals een sololist aan de aankomst mogen ontvangen. Denk aan de schitterende overwinning van Luca Paolini in 2015 of de mysterieuze van Nico Mattan in 2005.
Een finale waar het alle kant mee op kan en dat maakt het dik de moeite om morgen voor de TV te gaan zitten.
Zeker omdat het morgen geen weer zal zijn om zelf naar buiten te gaan. Omgeving Ieper geven ze de hele dag regen op en de temperatuur zal nauwelijks boven de 10 graden komen.
De wind gaat zo te zien meevallen maar als het de hele dag gaat regenen zullen er geen 100 man morgen aan de finish komen.
Naast de elite zijn er nog een groot aantal andere categorieën die strijden voor mooie overwinningen en ook de vrouwen hebben hun eigen editie waarvan de finale ook live wordt uitgezonden.
Kijken dus! En waar?
10:00 België Eén - live start Elite en voorbeschouwing
13:00 België Canvas - live Elite
13:11 NPO1 - live Elite
13:35 België Eén - live Elite en vrouwen
14:15 Eurosport - live Elite
16:15 België Canvas - live vrouwen
17:15 Eurosport - live vrouwen
17:18 NPO1 - live vrouwen
19:15 Eurosport - Herhaling Elite
22:30 Eurosport - Herhaling Vrouwen
De grote oorlog (WWI)
Gent-Wevelgem staat al jaren in het teken van de Eerste Wereld oorlog in Belgie ook wel De Grote Oorlog genoemd.
Die herdenking begint al met de start aan de Menenpoort in Ieper en koers passeert een groot aantal indrukwekkende monumenten en militaire begraafplaatsen.
Ik heb als wielertoerist meermaals Gent-Wevelgem gefietst en ben mede daardoor ook geïnteresseerd geraakt in deze omgeving en welke gruwelijkheden hier hebben plaatsgevonden.
Daarom ben ik deze streek ook meermaals wezen bezoeken zonder fiets maar met en camera. Geprobeerd heb ik de omvang, zinloosheid en gruwelijkheden van 1914-1918 vast te leggen.
Wie deze streek een keer wil gaan bezoeken buiten de koers om doet zichzelf beslist een plezier om de route In Flanders Fields met de auto te rijden. Deze is met bordje aangegeven en je komt dan langs tientallen indrukwekkende locaties. De route van circa 90 kilomter is trouwens ook prima te fietsen maar bedenk dat je wel over de Kemmelberg moet.