Meest opvallende evenementen zijn de Tour de France en de Dakar rally.
Naast de Tour organiseert de A.S.O. een aantal andere meerdaagse wielerkoersen: de Dauphiné, de Ronde van de Toekomst, Parijs-Nice en het Critérium International.
Zelfs buiten Europa zijn ze actief met meerdaagse koersen en hebben ze de Ronde van Qatar en de Ronde van Burkina Faso in hun portefeuille.
Verder heeft de A.S.O. een viertal klassiekers onder haar hoede: Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.
Voor wielertoeristen organiseren ze onder anderen een editie van Parijs-Roubaix en een bergetappe uit de Tour.
De A.S.O. is een machtige organisatie die niet altijd op evenveel sympathie kan rekenen. Geld en macht zijn beslist de sleutelwoorden als je het over de A.S.O. hebt.
In 2011 organiseerde ze voor het eerst een cyclo versie van Parijs-Roubaix. Arrogant als ze waren lieten ze alle deelnemers 75 Euro betalen voor een afgezet parcours.
De vergunningen waren nog niet eens aangevraagd maar het arrogante A.S.O. dacht dat het wel goed zou komen.
Niet dus en om het gebrek aan afzetting te compenseren konden de deelnemers voor slechts 45 Euro een magere versie van Parijs-Roubaix gaan rijden.
Overigens heeft de A.S.O. ook dit jaar geen toestemming om de dag voor de profs een cyclo te houden op een afgezet parcours. Ze hebben nu heel ongelukkig 1 april gekozen voor dit evenement en dat is precies het weekend van de Ronde van Vlaanderen.
Toch aardig om te zien dat zelf zo'n organisatie wel eens op hun vingers wordt getikt.
Neemt niet weg dat ze in mijn ogen binnen de wielersport iets te veel macht hebben. Verschillende koersen bij verschillende organisaties zorgt voor meer diversiteit, maar ook voor een gezond stuk concurrentie.
Foto: Jean-Marie LeBlanc en de A.S.O. zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Deze plaqeutte hangt aan het restaurant aan het eind van Carrefour de L'Arbre.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten