maandag 8 april 2024

Lotte Kopecky : 2024

Normaal kan ik enorm genieten van het vrouwenwielrennen maar niet afgelopen zaterdag. Ik ging pas naar het puntje van mijn stoel toen de vrouwen het velodrome op kwamen rijden. Hoewel het peloton aardig uit elkaar was gereden en we met slechts zes dames gingen sprinten voor de bloemen (en kassei!) was het toch een wat saaie en wel heel tactische koers.
 
Winnares Kopecky had het onderweg een paar keer geprobeerd maar maakte er toch een tactisch spel van. Kopecky kon zich dat permitteren want haar razendsnelle ploeggenoten Lorena Wiebes zat op het vinkentouw. Daardoor dwong Kopecky iedere keer de andere koplopers wel gas te geven terwijl ze zelf niet vol hoefde te gaan. Met name Vos en van Dijk verspilde in dat spel de nodige krachten.
Overigens een heel knap optreden van van Dijk want die is nog niet zo gek lang geleden moeder geworden. Diepe buiging!
 
Uiteindelijk moesten Lotte Kopecky, Marianne Vos, Elisa Balsamo, Pfeiffer Georgi , Ellen van Dijk en de verrassend sterke Amber Kraak uit gaan maken wie er op het podium zou komen.
Met wind tegen aan de overzijde van de baan trok Balsamo eigenlijk de sprint wat te vroeg aan en Vos werd gedwongen om mee te gaan. Kopecky leek even kansloos maar bij het uitkomen van de bocht bleek zij toch de meest frisse benen te hebben.
 
Zes koplopers drie Nederlandse maar geen een op het podium. Nu ben ik geen chauvinistische sportliefhebber maar diep in m'n hart had ik het Vos wel gegund. Een zege in Parijs-Roubaix had haar al zo indrukwekkende erelijst nog een tikkeltje extra glans gegeven.
 
Dat neemt niet weg dat Kopecky verdiend gewonnen heeft. Zij heeft meermaals de koers open proberen te breken, speel het spel tactisch erg goed en leit op de baan zien dat ze niet zomaar ook in die discipline meermaals wereldkampioen is geworden.
Extra mooi is natuurlijk om als wereldkampioen op de weg de Koningin van de klassiekers te winnen.
 
Top 10 vrouwen editie 2024
1    Lotte Kopecky (Team SD Worx)
2    Elisa Balsamo (Lidl - Trek)   ,,
3    Pfeiffer Georgi  (Team DSM-Firmenich PostNL)
4    Marianne Vos (Team Visma - Lease a Bike)
5    Amber Kraak (FDJ - Suez)
6    Ellen van Dijk (Lidl - Trek)
7    Lorena Wiebes (Team SD Worx)
8    Victoire Berteau (Cofidis Women Team)
9    Marie Le Net (FDJ - Suez)
10  Kimberley Pienaar (AG Ins. - Soudal Team)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten