vrijdag 5 april 2024

Kanshebber 2024

Niets is zo mooi om te speculeren wie een grote koers gaat winnen. In de tijd van Eddy Merckx was dat een mega saai spelletje, maar in het huidige wielrennen is het toch een stuk lastiger. Natuurlijk zullen er vele fans van van der Poel zijn die denken dat hij dit ook wel even zal doen.

Zo eenvoudig is het allemaal niet. Dat van der Poel drie keer de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen is in het moderne wielrennen echt heel, heel bijzonder.

Natuurlijk moeten we voor zondag van der Poel opschrijven, want als hij aan de start staat van een eendagskoers staat behoort hij gewoon tot de favorieten. Voor mij staat Jasper Philipsen echter net een treetje hoger in mijn prognose. Philipsen heeft vorig jaar aan de overwinning geroken en na zijn winst in Milaan - San Remo weet hij ook hoe het voelt om een monument te winnen. Het zal oor het gunstige weer lastig zijn om alleen weg te geraken. De kans dat een groepje gaat sprinten voor de overwinning acht ik dan ook groot en dan is Philipsen toch de snelste.

Het wordt - als we de voorspelling mogen geloven - zondag immers een droge editie met perfect koersweer. Temperaturen net onder de 20 graden en wind schuin van achter en schuin opzij. Dat kan zomaar betekenen dat we waaiers krijgen en dat het een heel rappe editie gaat worden. Daarom denk ik dat naast het ijzersterke Alpecin-Deceuninck duo we echte pure hardrijders in de top van de uitslag gaan zien.

Van Trek uiteraard Mads Pedersen en Jonathan Milan. Twee sterke beren die de afgelopen koersen hebben laten zien dat de vorm helemaal ok is. In Parijs-Roubaix zitten geen klimmetjes en dat is in het voordeel van deze sterke gasten.

De ploeg van Visma LAB is zwaar gehavend maar met Matteo Jorgenson en Dylan van Baarle hebben ze toch twee sterke ijzers in het vuur. Van Baarle weet hoe je een fiets naar Roubaix moet brengen en Jorgenson is heel snel heel veel aan het leren. In Vlaanderen plafonneerde hij op de hellingen en...........die hebben we niet in Parijs-Roubaix.

Ook Ineos heeft sterke beren. De jonge Joshua Tarling mogen we zeker verwachten in de finale. Verder ben ik benieuwd of Filippo Ganna aan de start zal staan. Hij is nog niet aangemeld maar ik hoop hem zondag wel aan werk te zien, want hij heeft vorig jaar toch wel indruk gemaakt op de stenen.

Matej Mohoric gaan we net als de onfortuinlijke Wout van Aert zeker niet zien en dat is voor hem - net als voor van Aert - persoonlijk heel triest, maar ook voor de neutrale kijker want Mohoric maakt immers altijd koers. Het gaat zondag een mooie koers worden maar Mohoric en van Aert had ik er heel graag bij gezien.

Dan is er nog een heel rijtje renners die als de koers een beetje tactisch wordt ze zomaar voor de winst kunnen gaan.
Voor mij zijn Oier Lzakano, Nils Politt, Alberto Bettiol, John Degenkolb, Laurenz Rex, Luca Mozzato en Stefan Küng allemaal kleppers die zomaar met de winst kunnen gaan lopen. Allemaal in uitstekende vorm en als het Alpecine en Trek blok het elkaar tactisch moeilijk gaan maken, kan zomaar een van deze renners er met de bloemen (en kassei!) er vandoor gaan.

Zondag eind van de middag zullen we het weten................ nog twee nachtjes slapen!

Foto: Wie mag zondagavond zijn naamplaatje toevoegen in
 de legendarische douches van de wielerbaan van Roubaix?

1 opmerking: