zaterdag 9 maart 2024

Van Looy: 1961

Rik II zoals Rik Van Looy ook wel genoemd werd wist drie keer Parijs-Roubaix te winnen waarmee hij in die jaren mede-recordhouder was.

Zijn eerste overwinning op de Noord Franse kasseien was deze in 1961. Ook een jaar later wist Van Looy te winnen en zijn derde pakte hij in 1965. Overigens hadden het zomaar 4-5 overwinningen kunnen zijn want Van Looy stond nog drie keer op het podium en finishte totaal maar liefst acht keer bij de eerste tien.

Bij de eerste overwinning van Van Looy in 1961 leek het overigens wel het Belgisch wegkampioenschap. In de top tien staan maar liefst acht Belgen aangevuld met twee Nederlanders. 
Kijken we verder in de uitslag dan staan er 16 Belgen in de top 20............ Gouden jaren voor onze Zuiderburen!
Toen Van Looy zijn eerste Roubaix won had hij al een heel knappe erelijst en zo was hij het jaar ervoor wereldkampioen geworden.
Veel mooier kan het ook niet worden om in een regenboogtrui als eerste over de streep te gaan op de wielerbaan van Roubaix.

Van Looy draaide bij deze 59e editie samen met vijf andere de wielerbaan op. Toch altijd een lastige sprint. Vraag dat maar aan Roger de Vlaeminck en Tom Boonen. Van Looy liet zich echter niet in de luren leggen en won overtuigd.

Top 10 editie 1961

1  Rik Van Looy (BEL) Faema 6h 19' 08"
2  Marcel Janssens (BEL) Dr. Mann + 0"
3  René Vanderveken (BEL) Solo–Van Steenbergen + 0"
4  Norbert Kerckhove (BEL) Dr. Mann + 0"
5  Albertus Geldermans (NED) Rapha–Gitane–Dunlop + 0"
6  Emile Daems (BEL) Philco + 0"
7  Bas Maliepaard (NED) Rapha–Gitane–Dunlop + 50"
8  Armand Desmet (BEL) Faema + 50"
9  Arthur Decabooter (BEL) Groene Leeuw–SAS–Sinalco + 1' 05"
10  Gilbert Desmet (BEL) Carpano + 1' 05"




Geen opmerkingen:

Een reactie posten