vrijdag 1 maart 2024

Strade Bianche 2024 (kijktip)

Morgen wordt in Toscana voor de 18e keer de Strada Bianche gereden. Door de jaren heen krijgt deze koers steeds meer fans en steeds meer grote namen willen de koers maar wat graag op hun erelijst zetten.
De koers werd pas in 2007 voor het eerst voor profs georganiseerd maar is hard op weg om al een echte klassieker te worden. Het idee van de koers is overgenomen van de toertocht L'Eroica die ieder jaar in Toscana in oktober wordt gereden. 
 

Deze toertocht is een ode aan de rijke Italiaanse wielerhistorie Bij deze tocht ben je verplicht om in een klassieke outfit aan de start te verschijnen. Dus stalen frame, wollen trui en op je fiets zaken als toeclips en schakelen op de schuine buis.
Wielertoeristen kunnen kiezen uit vier afstanden. De langste rit die ikzelf vijf keer gereden heb is 209 kilometer met maar liefst 112 kilometer strade bianche. 
De tocht is zelfs voor een getrainde wielertoerist een zeer stevige uitdaging omdat er ook nog eens een kleine 4000 hoogtemeters gemaakt moeten worden.
 
Door schitterende landschap en het stof (of blubber bij regen) is naast een stoer stukje fietsen ook een enorm fotogeniek evenement. De vraag om in een dergelijk decors de wereldtop te laten fietsen was dan ook onvermijdelijk.
 

De profs hoeven morgen iets minder strade bianche, maar dit jaar is zowel de totale afstand als het aantal kilometers aan strade bianche wat opgerekt. Totaal 215 kilometer en 71 kilometer strade bianche.
Samen met Parijs-Roubaix is Strade Bianche voor mij de mooiste eendagskoers om te kijken.
 
Morgen zit ik dan ook zeker voor de buis. Je zal echter op Eurosport af moeten stemmen. Doe dat om 12:00 uur om de vrouwen in actie te zien. Blijf dan lekker zitten want vanaf 14:00 begint het liververslag van de elite mannen.
Aankomst op de Piazza del Campo in Sienna is omstreeks kwart voor vijf.

Gaat genieten worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten