vrijdag 30 juli 2021

Werkzaamheden Hem

Op dit moment gewerkt aan het laatste deel van de strook van Hem. Met de auto is op dit moment beslist niet mogelijk om de strook te rijden. Met de fiets moet je heel even van de fiets maar is er geen reden om hiervoor om te rijden.

In 2019 zijn ze begonnen met het restaureren van de strook van Hem. Strikt genomen de laatste echte kasseistrook tijdens Parijs-Roubaix. Het niemendalletje vlak voor het oprijden van de wielerbaan kan je immers nauwelijks meetellen.

Het is prima dat de strook van Hem is aangepakt. De kasseien gingen op zich wel, maar de asfaltstroken aan weerskanten waren een lappendeken van de vele reparaties. Verder barsten het in deze asfaltstroken van enorme gaten. Soms kniediep en dus levensgevaarlijk.

De werkzaamheden aan de strook van Hem zijn steeds in fases gedaan en op dit moment is het laatste stuk aan de beurt. Het is precies het stuk waar Hennie Kuiper in 1983 bijna deze schitterende koers verloor.

We herinneren ons allemaal wel de zenuwachtig klappende Kuiper die zo snel mogelijk een nieuwe fiets wilde hebben. Gelukkig kwam het goed met Hennie en pakte hij een van z'n mooiste overwinningen op die tweede zondag van april.
Het gat van Kuiper is niet meer en op dit moment wordt er gewerkt om daar "nette" kasseien te leggen.

Oorspronkelijk stond aan het einde van deze strook een monument van Kuiper, maar dat is een aantal jaren geleden gestolen. Een nieuw monument van Kuiper passeer je een paar kilometer verder in een moderne wijk van Hem waar ook een niet gekwalificeerd kassenstrookje ligt. 

Wie de komende weken daar gaat fietsen kan bij de afzetting gewoon doorrijden, maar zal even van de fiets moeten bij de werkzaamheden.

Om de renners tijdens de koers op de kasseien te dwingen gaat de organisatie nog wel een uitdaging hebben. Voor de restauratie was het oliedom om op de asfaltstrookjes te rijden, maar nu is het beslist een voordeel. In het eerste weekend van oktober gaan we zien hoe de ASO dat heeft aangepakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten