Pagina's

vrijdag 8 maart 2013

GPS routes

Persoonlijk vind ik het erg leuk om aan evenementen voor wielertoeristen deel te nemen. Zeker als ze gerelateerd zijn aan Parijs-Roubaix.
De toereditie van Velo Club Roubaix, de Challenge, de Superklassieker zijn de meest opvallende evenementen voor wielertoeristen. Daarnaast zijn er kleinere evenementen en natuurlijk de tochten speciaal voor de MTB.
Wie het een beetje uitkient kan zomaar 6-8 keer per jaar op het parcours van Parijs-Roubaix deelnemen aan een evenement.

Toch zijn er wielertoeristen die er de voorkeur aan geven om buiten deze evenementen om een tocht te maken. Vroeger ging dat met een kaart en briefjes op je stuur.
Tegenwoordig zijn de GPS apparaatjes zo klein dat deze makkelijk op een stuur passen. Ideaale hulpmiddelen om zelf een dag uit te kiezen wanneer het jouw uitkomt.
Zelf fiets ik ieder jaar wel een paar keer op het parcours van Parijs-Roubaix op een doordeweekse dag. Je zult versteld staan op welke rust je getrakteerd wordt.
Een schril contrast met de hectiek van de koers met krakende wielen, schreeuwende renners, gillend publiek, toeterende ploegleiders en oorverdovende helikopters.

Een woensdag in "De Hel" kan een heerlijke ervaring zijn. Vooral het stuk tussen Arenberg en Roubaix is daar uitermate geschikt voor.
De rust van het bos op een gewone dag in de week is werkelijk uniek. In het stuk tussen Arenberg en Roubaix zitten ook de meest bijzondere locaties.
Ook glooiende passages van Pevele en even buiten Cysoing zijn een genot om op een rustige dag te doen.

Zelf zet ik de auto meestal in Hem en fiets dan over de kortste weg tegen het parcours in. Omdat het parcours erg slingert hoef je maar een uur te fietsen om 60 kilometer van het parcours op de terugweg te pakken.
Fiets je een kleine twee uur tegen het parcours in kan je daarna alles vanaf Arenberg tot de wielerbaan pakken. Je komt dan totaal aan een rit van 140 kilometer.
Het barst op de route niet van de pannenkoekhuizen en het is wel handig om een koffiestop echt te plannen. Doe je de laatste 100 kilometer van het parcours dan zijn met namen de plaatsjes Orchies en Cysoing erg geschikt voor een koffiestop.
Unieke cafeetjes met al even unieke Nordisten. Verwacht geen hoogdravende lekkernijen maar ze zijn wel gewend om wielertoeristen te ontvangen. Geheel tegen de wat desolate sfeer in blijken Nordisten ook nog eens zeer gastvrije mensen te zijn.
Het parcours met al z'n markante punten en de unieke stadjes maken het zeker de moeite waard om er eens een vrije dag aan te besteden.
De wielerbaan is doorgaans open om ook daar een rondje te rijden.

Op het web heb ik een aantal routes gevonden die erg geschikt zijn om zelf op avontuur te gaan:
Paris-Roubaix laatste 120km (Routeyou)
2010 Parijs-Roubaix 266km (Routeyou)
Mini "Parijs-Roubaix" (Routeyou)
Route Paris-Roubaix Jedermann 2013 (Bikemap)
Route Paris Roubaix Challenge 2011 (Bikemap)
Paris Roubaix Cyclo 120 KM - 2012 (ridewithgp)
Parijs-Roubaix Van Summeren 2011 (Garmin Connect)
Paris-Roubaix (Bikely)

Kaart met kasseistroken:


Kasseistroken Parijs Roubaix weergeven op een grotere kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten